Νέα προσφυγή δικηγόρου στο ΣτΕ κατά της αποχής. Ζητά προσωρινή διαταγή διακοπής της αποχής

Νέα προσφυγή δικηγόρου στο ΣτΕ κατά της αποχής του δικηγορικού κλάδου, που συνεχίζεται εδώ και τρεις μήνες. Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος κ. Ξενάκης ζητά να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για να μη συνεχιστεί η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων έως τις 15 Απριλίου 2016 που αποφάσισε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΑ. Στην προσφυγή του, ο δικηγόρος ζητεί να ανασταλούν
και να ακυρωθούν οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των δικηγόρων για την αποχή, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στον Κώδικα Δικηγόρων, ενώ είναι αντίθετες και στην νομολογία του ΣτΕ.
Ο κ. Ξενάκης τονίζει ότι οι δικηγόροι όσο διαρκεί η αποχή δεν μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους, καθώς ο ΔΣΑ δεν εκδίδει γραμμάτια προείσπραξης που είναι αναγκαία παραστατικά για κάθε δικαστική ενέργεια, εάν προηγουμένως δεν έχουν λάβει οι δικηγόροι την άδεια από τον Σύλλογο. Η δε χορήγηση των αδειών, προσθέτει, γίνεται σε ελάχιστο αριθμό περιπτώσεων (παραγραφή αδικημάτων, αποφυλακίσεις, κ.λπ.).
Επίσης, αναφέρει ότι η απαγόρευση της έκδοσης γραμματίων από τον ΔΣΑ κατά την διάρκεια της αποχής είναι μη νόμιμη καθώς παραβιάζει τον Κώδικα Δικηγόρων και οδηγεί στην άρση της δυνατότητας απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ όποιος παραβιάσει την αποχή υπόκειται στον πειθαρχικό έλεγχο. Στην προσφυγή, ο δικηγόρος επικαλείται και την οικονομική βλάβη που έχει υποστεί, λέγοντας πως δεν μπορεί να εργαστεί για να έχει πόρους, δεν έχει εισοδήματα από άλλες πηγές κι έχει δάνειο και τρία ανήλικα παιδιά.
Σημειώνεται, ότι η προσφυγή του κ. Ξενάκη κατά της αποχής των δικηγόρων, είναι ουσιαστικά η πρώτη που κατατέθηκε στο ΣτΕ, καθώς η προηγούμενη που είχε καταθέσει πρόσφατα ο τέως δικαστικός λειτουργός και νυν δικηγόρος Δ. Καλουτάς δεν θα εκδικαστεί, αφού δεν κατέθεσε νόμιμα την αίτησή  του, ούτε συνοδευόταν με το αναγκαίο γραμμάτιο προείσπραξης και τα σχετικά παράβολα. H κύρια προσφυγή του κ. Ξενάκη αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. (naftemporiki.gr)
Σχετικός σύνδεσμος: Δικηγόρος προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της αποχής, υποστηρίζοντας ότι έχει εξαθλιώσει τους δικηγόρους

Σχόλια