Νέα δικαστική απόφαση κατά του υποχρεωτικού εμβολίου Covid-19 στους υγειονομικούς στις ΗΠΑ

Ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ εξέδωσε προσωρινή διαταγή για να "παγώσει" η εντολή υποχρεωτικότητας του εμβολίου του Προέδρου Μπάιντεν για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, η οποία είχε οριστεί να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Η διαταγή, που λήφθηκε από τον δικαστή Terry A. Doughty στις 30.11.2021, διεύρυνε ουσιαστικά μια προηγούμενη απόφαση που εκδόθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μιζούρι και αφορούσε μόνο σε 10 πολιτείες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υποχρεωτική επιβολή εμβολίου σε 10,3 εκατομμύρια εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι κάτι που πρέπει να γίνει από το Κογκρέσο, όχι από μια κυβερνητική υπηρεσία», έγραψε στην απόφαση του ο δικαστής Doughty, του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τη Δυτική Περιφέρεια της Λουιζιάνα. Πρόσθεσε μάλιστα: «Δεν είναι σαφές ότι ακόμη και μια πράξη του Κογκρέσου που επιβάλλει ένα εμβόλιο θα ήταν συνταγματική».

Ο δικαστής ανέφερε επίσης ότι οι ενάγοντες είχαν «συμφέρον να προστατεύσουν τους πολίτες τους από την υποχρέωση να υποβληθούν σε εμβολιασμούς» και να αποτρέψουν την απώλεια θέσεων εργασίας και φορολογικών εσόδων που μπορεί να ήταν αποτέλεσμα της ρύθμισης για υποχρεωτικότητα του εμβολίου.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες νοσοκομείων και οίκων ευγηρίας άρχισαν επίσης να απαιτούν εμβολιασμούς από το προσωπικό τους , προτού ο πρόεδρος  Μπάιντεν αρχίσει να ζητά συμμόρφωση σε εθνικό επίπεδο. Οι εμβολιασμοί μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν αυξηθεί από το καλοκαίρι, αν και τα κρούσματα μεταξύ των κατοίκων και του προσωπικού παραμένουν σε χιλιάδες που αναφέρονται κάθε εβδομάδα. Σε εθνικό επίπεδο, το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ του προσωπικού των γηροκομείων είναι πάνω από 74 τοις εκατό, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά σε ορισμένες περιοχές. Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέδεσε τη συμμόρφωση με την υποχρεωτική εντολή του εμβολίου με ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, απαιτώντας εμβολιασμούς εκατομμυρίων εργαζομένων σε νοσοκομεία, γηροκομεία ή άλλες εγκαταστάσεις υγείας που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα προγράμματα Medicare ή Medicaid. Ωστόσο, πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης - ειδικά γηροκομείων και αγροτικών νοσοκομείων - παραπονέθηκαν ότι τα μέλη του προσωπικού που δίσταζαν να εμβολιαστούν θα έφευγαν, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις εργαζομένων που ταλαιπώρησαν τον κλάδο πολύ πριν από την πανδημία. (πηγη nytimes.com)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά