Μία από τις πρώτες δικηγόρους στον κόσμο: Άλλαξε το νόμο που απαγόρευε στις γυναίκες να ασκήσουν το επάγγελμα και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών - δικηγόρων


Ήταν 27 ετών η Clara Shortridge Foltz όταν ο σύζυγός της την εγκατέλειψε, αφήνοντας την μόνη με πέντε μικρά παιδιά στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας και χωρίς πόρους να τα ζήσει. Τότε ήταν που η Clara αποφάσισε να σπουδάσει νομική για να γίνει δικηγόρος. Όμως είχε ένα ακόμα εμπόδιο να αντιμετωπίσει. Ο νόμος της Καλιφόρνιας απαγόρευε να υπάρχουν γυναίκες δικηγόροι. Η Foltz δεν το έβαλε κάτω και άσκησε προσφυγή για να αλλάξει ο άδικος αυτός νόμος που επέτρεπε την άσκηση του νομικού επαγγέλματος μόνο σε λευκούς άνδρες. Κατέθεσε ένα νομοσχέδιο το οποίο αντικατέστησε τη φράση "λευκός άνδρας" με το "πρόσωπο". Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και ο νομοθέτης άλλαξε το νομικό πλαίσιο. Η Foltz σπούδασε και έγινε η πρώτη δικηγόρος που έγινε μέλος του δικηγορικού συλλόγου Καλιφόρνιας και αυτό ήταν δική της αποκλειστικά επιτυχία, που άνοιξε το δρόμο και για άλλες γυναίκες που μέχρι τότε μόνο να ονειρευτούν μπορούσαν το να γίνουν δικηγόροι.
Η Clara Foltz ως δικηγόρος, υπήρξε συνήγορος των φτωχών και των μειονεκτούντων, που αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος των πελατών της, δεδομένου ότι πολύ λίγοι εμπιστεύονταν την νομική τους εκπροσώπηση σε μια γυναίκα. Το 1910, διορίστηκε στο Γραφείο Εισαγγελέα του Λος Άντζελες, ως η πρώτη γυναίκα πληρεξούσιος δικηγόρος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα εμπόδια, οι δυσκολίες και η προκατάληψη δεν έπαυσαν να στέκονται εμπόδια στην καριέρα της. Στο δικαστήριο, οι άνδρες  συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν συστηματικά το φύλο της για να την δυσφημήσουν , να την υποτιμήσουν και να την προσβάλουν. Στα απομνημονεύματά της, η Foltz αναφέρεται σε έναν εισαγγελέα ο οποίος είχε πει στην επιτροπή των ενόρκων προκειμένου να απορρίψει τα επιχειρήματα τους εξής απλούς λόγους: "Είναι γυναίκα, δεν μπορούμε να αναμένουμε να τα αιτιολογήσει. Ο Παντοδύναμος Θεός καθόρισε τα όριά της."
Το 2002, το ποινικό δικαστήριο του Λος Άντζελες πήρε το όνομά της. Το όνομα της μαχητικής δικηγόρου Foltz, γραμμένο έξω από το δικαστικό μέγαρο, λειτουργεί σαν έμπνευση για τις γυναίκες δικηγόρους που εξακολουθούν να αγωνίζονται να βρεθούν μέσα σε αυτό αλλά και για όσες εργάζονται ήδη. Ο αγώνας της Foltz, ακόμα και αν είχε πολλές κατακτήσεις, δεν έχει τελειωτικά δικαιωθεί. Σύμφωνα με στοιχεία του δικηγορικού συλλόγου της Νέας Υόρκης, σε μια έκθεση του 2017, προκύπτει ότι οι γυναίκες δικηγόροι αντιπροσώπευαν μόλις το 25% όλων των δικηγόρων που παρίστανται σε εμπορικές και ποινικές υποθέσεις σε δικαστήρια σε ολόκληρη την πολιτεία. Όσο πιο σύνθετες είναι οι αστικές διαφορές, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμφανιστεί μια γυναίκα ως επικεφαλής δικηγόρος.
Η Clara Foltz πέθανε στο σπίτι της στις 2 Σεπτεμβρίου 1934, σε ηλικία 85 ετών. Όμως οι ιδέες και οι αγώνες της για την ένταξη των γυναικών στο δικηγορικό επάγγελμα, την ισότιμη μεταχείριση τους και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους παραμένουν ακόμα ζωντανά και πάντα επίκαιρα.
(legalnews24.gr/άλλες πηγές: wikipedia, theatlantic.com)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά