29 γυναίκες καταδικάστηκαν σε ισόβια στο Ιράκ με την κατηγορία της συμμετοχής στο Ιsis


Δικαστήριο στο Ιράκ καταδίκασε σε ισόβια 29 γυναίκες με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε δραστηριότητες του «ισλαμικού Κράτους», που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο στην Ρωσία όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου. Ιρακινά, ρωσικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μεταξύ των 29 αυτών γυναικών υπάρχουν 19 Ρωσίδες, όπως και γυναίκες από το Αζερμπαϊτζάν και το Τατζικιστάν.
Ο πρόεδρος του Ποινικού Δικαστηρίου της Βαγδάτης, ο οποίος εξετάζει υποθέσεις που έχουν σχέση με την τρομοκρατία, δήλωσε ότι οι γυναίκες αυτές «εντάχθηκαν και συνέδραμαν το Ισλαμικό Κράτος», όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι όλες οι γυναίκες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.
Οι γυναίκες, φορώντας ροζ μπλούζες και μαύρα μαντήλια, έμπαιναν η μια μετά την άλλη στην αίθουσα του δικαστηρίου. Οι περισσότερες κρατούσαν στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους. Με τους δικαστές, επικοινωνούσαν μέσω μεταφραστή και συγκεκριμένα μέσω ενός καθηγητή ρωσικής γλώσσας του πανεπιστημίου της Βαγδάτης, τον οποίο χρησιμοποιεί η ρωσική πρεσβεία. Οι περισσότερες από τις κατηγορούμενες ισχυρίσθηκαν ότι έφθασαν στο Ιράκ αφού τους εξαπάτησαν. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με τις οικογένειες των γυναικών για να τους κοινοποιήσει την απόφαση του δικαστηρίου.
Το ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο Al Sumaria επικαλούμενο τον Ρώσο βουλευτή και εκπρόσωπο του προέδρου της Τσετσενίας για τις χώρες της Μέσης Ανατολής Ζιγιάντ Σαμπσαντί, μετέδωσε ότι στο Ιράκ αναμένεται να δικαστούν τουλάχιστον και άλλες 60 γυναίκες από την Ρωσία. Το Απρίλιο, δύο ακόμη Ρωσίδες μαζί με άλλες ξένες καταδικάστηκαν σε ισόβια στο Ιράκ, ενώ στην συνέχεια έκαναν έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου. Συνολικά στο Ιράκ, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης έχουν συλληφθεί, ως ύποπτες για συνεργασία με το «Ισλαμικό Κράτος» 500 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, που κατάγονται από διάφορες χώρες.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, τα παιδιά των Ρωσίδων που καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη θα επιστρέψουν στη Ρωσία.
Πρόσφατα, ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι εδώ και μερικούς μήνες μετά την παρέμβαση του προέδρου της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ επέστρεψαν από το Ιράκ και την Συρία περισσότερες από 100 γυναίκες με τα παιδιά τους που κατάγονται από διάφορες περιοχές της Ρωσίας, αλλά και από το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, οι ιρακινές αρχές έχουν θέσει πιο αυστηρούς όρους όσον αφορά την διαδικασία επιστροφής στη Ρωσία των Ρωσίδων που ζούσαν στις ελεγχόμενες από το «Ισλαμικό Κράτος» περιοχές του Ιράκ. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, όλες οι γυναίκες, περιλαμβανομένων και των κοριτσιών άνω των 14 ετών, κατηγορούνται με βάση τα δύο άρθρα του ιρακινού ποινικού κώδικα . Του άρθρου περί τρομοκρατίας και του άρθρου περί παράνομης εισόδου στο έδαφος του Ιράκ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σήμερα στις φυλακές του ποινικού δικαστηρίου της Βαγδάτης, κρατούνται 50-70 γυναίκες, οι οποίες έχουν ρωσική υπηκοότητα, αλλά η διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων τους μπορεί να ξεκινήσει μετά το τέλος της ανακριτικής διαδικασίας και αφότου κοινοποιηθούν οι πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις. (huffingtonpost.gr/ photo: Al Jazeera)

Σχόλια