Οι αλλαγές στο νέο Κώδικα περί Δικηγόρων. Αλλάζει ο τρόπος εξετάσεων διορισμού

Το σχέδιο του νέου Κώδικα περί Δικηγόρων παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αντ.Ρουπακιώτης. Ο νέος Κώδικας περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές αλλαγές: 
- Την ιδιότητα του δικηγόρου θα μπορεί να φέρει οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης, πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ομογενής.
- Μεταβάλλεται ριζικά ο τρόπος εξετάσεων για το διορισμό των δικηγόρων στους δικηγορικούς συλλόγους. Θα διεξάγεται ταυτόχρονα πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός σε όλες τις έδρες των Εφετείων και οι υποψήφιοι θα καλούνται να απαντήσουν σε πρακτικά θέματα. 
- Καθιερώνεται ο θεσμός της μαθητείας φοιτητών σε δικηγορικά γραφεία και η διάρκεια της άσκησης παραμένει στους 18 μήνες, ενώ η αμοιβή των ασκουμένων δικηγόρων θα καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του κάθε Δικηγορικού Συλλόγου. Η άσκηση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί εκτός των υπολοίπων δικαστηρίων και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
- Η προαγωγή του δικηγόρου σε παρ' Εφέταις και παρ' Αρείω Πάγω θα γίνεται πλέον κάτω από την πλήρωση ουσιαστικών, ποιοτικών προϋποθέσεων, ενώ δικηγόροι που έχουν εκλεγεί βουλευτές ή ευρωβουλευτές δεν θα επιτρέπεται να αναμειγνύονται σε υποθέσεις ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος του οποίου η ανάληψη της υπεράσπισης μπορεί να θίξει τη φιλοτιμία και τις σταθερές ευαισθησίες της κοινής γνώμης.
- Θα απαγορεύεται η έρευνα και η κατάσχεση εγγράφων οπουδήποτε και ανεξάρτητα αν ο δικηγόρος υπερασπίζεται κατηγορούμενο ή πολιτικό ενάγοντα ή οποιοδήποτε διάδικο, ενώ για τον δικηγόρο δεν θα ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία για παραβάσεις όσο αφορά πλημμελήματα αλλά και απαγορεύεται η σύλληψη δικηγόρου κατά τη διάρκεια της δίκης.
- Θα καθορίζονται οι αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων (δικηγόρων Τραπεζών, Ν.Π.Δ.Δ., κ.λπ.), ενώ η θητεία των αιρετών οργάνων των Δικηγορικών Συλλόγων αυξάνεται από τα τρία έτη που είναι σήμερα στα τέσσερα και οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων θα μπορούν να υπηρετήσουν μέχρι δυο συνεχόμενες θητείες και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι τρεις. Ολόκληρο το κείμενο του σχεδίου του νέου Κώδικα στο dslar.gr (πηγή: naftemporiki.gr/AΜΠΕ)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά