Αποζημίωση για βλάβη υγείας από εμβόλιο για τον Covid-19: Καναδός διαγνώσθηκε με το σύνδρομο GBS που τον άφησε μερικώς παράλυτο

Ο Ross Wightman είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους στον Καναδά που εγκρίθηκε η αίτηση του για αποζημίωση λόγω βλάβης της υγείας που υπέστη μετά τη λήψη εμβολίου για τον COVID-19.

Ο Wightman διαγνώστηκε με το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS), το οποίο τον άφησε μερικώς παράλυτο, μετά την πρώτη δόση του εμβολίου Oxford AstraZeneca  για τον COVID-19, τον Απρίλιο του 2021.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα συμπτώματά του ξεκίνησαν με έντονο πόνο στην πλάτη 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του. Πήγε πολλές φορές στα επείγοντα και εισήχθη στο νοσοκομείο όταν ανέφερε μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο.

Όπως περιγράφει ο ίδιος στην ιστοσελίδα National Post, επήλθε πλήρης παράλυση στο πρόσωπό του, δεν μπορούσε να χαμογελάσει ή να δείξει τα δόντια του ενώ ανέφερε και παράλυση από τη μέση και κάτω.Ο Wightman αναρρώνει τώρα στο σπίτι μετά από 67 ημέρες στο νοσοκομείο. 

Στις 20 Μαΐου 2022, δημοσίευσε σε κοινωνικά δίκτυα μια φωτογραφία μιας επιστολής που έλαβε από το  Υποστηρικτικο Πρόγραμμα για Παρενεργειες Εμβολίων του Καναδά (Canada Vaccine Injury Support Program (VISP)). Η επιστολή ανέφερε ότι το VISP είχε διαπιστώσει ότι οι βλάβες της υγείας του Wightman ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα του εμβολίου και ότι δικαιούται αποζημίωση.Όταν έμαθαν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα το περασμένο καλοκαίρι, ο Γουάιτμαν είπε ότι η σύζυγός του, Νικόλ, ξεκίνησε τη διαδικασία για την αποζημίωση.

Οποιοσδήποτε υπέστη «σοβαρη και μόνιμη βλάβη» που πιστεύει ότι είναι το αποτέλεσμα εμβολίου για τον COVID-19 που χορηγήθηκε μετά τις 8 Δεκεμβρίου 2020, μπορεί να υποβάλει αίτηση για αποζημίωση. Όλες οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν εντός τριών ετών από τον εμβολιασμό.

Τετρακόσια άτομα έχουν υποβάλει αιτήσεις αποζημίωσης στο VISP από την έναρξη του προγράμματος τον Ιούνιο του 2021. Ο Wightman είναι ένας από λιγότερους από πέντε στον Καναδά που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα να λαμβάνουν αποζημίωση για βλάβες της υγείας που σχετίζονται με τα εμβόλια, σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου VISP από τις 30 Νοεμβρίου 2021.

Το μέγιστο εφάπαξ ποσό που μπορεί να λάβει ένα άτομο μέσω του VISP είναι 284.000 $. Αν και ο Wightman επέλεξε να μην αποκαλύψει το συγκεκριμένο ποσό που του δόθηκε για λόγους απορρήτου, είπε ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη μέγιστη πληρωμή. Συγκεκριμένα δήλωσε στο CTV News, «είμαστε κάπου στη μέση αυτού που προσφέρεται», προσθέτοντας ακόμα ότι δικαιούται αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος  ίση με 90.000 $ ετησίως.

Ο James Fireman, δικηγόρος με ειδίκευση σε τέτοιες υποθέσεις, εξηγεί ότι σε μια δίκη για σωματικές βλάβες για αντίστοιχο λόγο, μια κατ' αποκοπή απαίτηση γενικής αποζημίωσης στον Καναδά περιορίζεται σε περίπου 426.000 $, ενώ η απώλεια εισοδήματος γενικά δεν περιορίζεται καθόλου. Σύμφωνα με τον Fireman, η αίτηση στο κυβερνητικό πρόγραμμα του VISP δεν αποκλείει την άσκηση αγωγής αποζημίωσης στα δικαστήρια.

Ωστόσο, εάν κάποιος επιδιώξει δικαστική διαμάχη, λέει ο ιστότοπος του προγράμματος, «τα άτομα μπορεί να υποχρεωθούν να επιστρέψουν μέρος ή όλη την οικονομική υποστήριξη που έλαβαν μέσω του VISP, εάν μια μεταγενέστερη δικαστική απόφαση ή διακανονισμός αποζημιώσει για τον ίδιο τραυματισμό».

Περίπου 85,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 έχουν χορηγηθεί στον Καναδά από τότε που τα εμβόλια προσφέρθηκαν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2020. Το υπουργείο υγείας της χώρας επιμένει ότι «τα οφέλη όλων των εμβολίων συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων από παρενέργειες».

Το Σύνδρομο GBS είναι μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στα περιφερικά νεύρα, θεωρώντας τα ως απειλή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, μούδιασμα, πόνο ή, σε περιπτώσεις όπως του Wightman, μερική παράλυση.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών των ΗΠΑ «οι περισσότεροι άνθρωποι τελικά αναρρώνουν ακόμη και από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις GBS. Μετά την ανάρρωση, μερικοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να έχουν κάποιο βαθμό αδυναμίας».

Σύμφωνα με έρευνες, οι πιθανότητες εμφάνισης GBS μετά από οποιοδήποτε εμβόλιο είναι σπάνιες. Τα κρατικά δεδομένα για τις παρενέργειες δείχνουν ότι έχουν διαγνωστεί 0,02 πιθανές περιπτώσεις GBS για κάθε 100.000 δόσεις εμβολίου που χορηγήθηκαν, αν και αυτή η πλατφόρμα δεν καθορίζει επακριβώς τις αιτίες.

Ο Wightman είπε ότι η διαδικασία ανάρρωσής του δεν ήταν ομαλή. Υποτροπίασε δύο φορές ενώ ήταν στο νοσοκομείο και βγήκε μετά από 67 ημέρες. Τώρα, λέει ότι «μπορεί τώρα να κάνει έναν αργό περίπατο 40 λεπτών», για το οποίο λέει ότι είναι ευγνώμων, αλλά ως γενικά δραστήριο άτομο, «είναι πολύ μακριά από το σημείο που ήμουν πριν».

Όπως δηλώνει, του λείπει «να τρέχω στο γρασίδι με τα παιδιά μου… απλά μπορώ να φορέσω τα παπούτσια μου και να βγω από την πόρτα σε ένα λεπτό». (πηγή: nationalpost.com)

Σχόλια