Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε η Ουκρανία κατά της Ρωσίας - Ζητάει τη λήψη προσωρινών μέτρων

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε η Ουκρανία κατά της Ρωσίας κι ενώ η ρωσική στρατιωτική επίθεση μαίνεται στο ουκρανικό έδαφος. Το σχετικό δελτίο τύπου του Δικαστηρίου αναφέρει τα ακόλουθα:

Στις 26 Φεβρουαρίου 2022, η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εκκίνηση διαδικασιών κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η αίτηση αφορά σε «διαφορά . . . που σχετίζεται με την ερμηνεία, εφαρμογή και εκπλήρωση της Σύμβασης του 1948 για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας («Σύμβαση Γενοκτονίας»).

Στην προσφυγή της, η Ουκρανία υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία ισχυρίστηκε ψευδώς ότι έγιναν πράξεις γενοκτονίας στο Luhansk και Donetsk, περιφέρειες της Ουκρανίας, και σε αυτή τη βάση αναγνώρισε τη λεγόμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ» και την «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ», και στη συνέχεια ανακοίνωσε και πραγματοποίησε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας».

Η Ουκρανία «αρνείται κατηγορηματικά» ότι έχει συμβεί τέτοια γενοκτονία και δηλώνει ότι υπέβαλε την Αίτηση «για να διαπιστωθεί ότι η Ρωσία δεν έχει νόμιμη βάση να αναλάβει δράση εντός και κατά της Ουκρανίας για τον σκοπό της πρόληψης και της τιμωρίας κάθε υποτιθέμενης γενοκτονίας».

Στην Αίτηση, η Ουκρανία κατηγορεί επίσης τη Ρωσική Ομοσπονδία ότι «σχεδιάζει πράξεις γενοκτονίας στην Ουκρανία» και υποστηρίζει ότι η Ρωσία «δολοφονεί σκόπιμα και προκαλεί σοβαρό τραυματισμό σε μέλη  ουκρανικής υπηκοότητας -το actus reus της γενοκτονίας σύμφωνα με το άρθρο II της Σύμβασης [Γενοκτονίας].

Η προσφεύγουσα (Ουκρανία) ζητεί τη θεμελίωση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου επί του άρθρου 36, παράγραφος 1, του Καταστατικού του Δικαστηρίου και στο άρθρο IX της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, στα οποία και τα δύο κράτη είναι συμβαλλόμενα μέρη.

Μαζί με την Αίτηση, η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για τη λήψη προσωρινών μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Καταστατικού του Δικαστηρίου και τα άρθρα 73, 74 και 75 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, με την οποία ζητεί από το Δικαστήριο να ληφθούν προσωρινά μέτρα «για την αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης των δικαιωμάτων της Ουκρανίας και του λαού της και να αποφευχθεί η επιδείνωση ή η επέκταση της διένεξης μεταξύ των μερών βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία».

Σύμφωνα με το άρθρο 74 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, «[η] αίτηση για την λήψη προσωρινών μέτρων θα έχει προτεραιότητα έναντι των άλλων υποθέσεων». (legalnews24.gr/cj-cij.org)

Δείτε:Ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει άμεσα έρευνα ώστε ο Πούτιν και οι συνεργάτες του να οδηγηθούν σε δίκη, ζητάει το Συμβούλιο των Δικηγόρων της Ευρώπης

Παρέμβαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία : Πιθανή η διερεύνηση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Σχόλια