Παρέμβαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία : Πιθανή η διερεύνηση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Με αφορμή την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, Karim A.A. Khan QC, δήλωσε με ανάρτηση σε κοινωνικό δίκτυο στις 25.2.2022, τα εξής:

«Παρακολουθώ στενά, με ιδιαίτερη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν. Θυμίζω σε όλες τις πλευρές που διεξάγουν εχθροπραξίες στην περιοχή της Ουκρανίας ότι σύμφωνα με την δήλωση που κατατέθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 για την αποδοχή της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το Γραφείο μου μπορεί να εξασκήσει τη δικαιοδοσία του και να ερευνήσει κάθε ενέργεια που συνιστά γενοκτονία, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ή έγκλημα πολέμου που διαπράττεται εντός της περιοχής της Ουκρανίας από τις 20 Φεβρουαρίου 2014 και μετά.

Οποιοσδήποτε διαπράττει τέτοια αδικήματα, είτε διατάσσοντας, υποκινώντας ή συμβάλλοντας με οποιοδήποτε άλλο τρόπο στην διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων, μπορεί να είναι υπεύθυνος για κατηγορία ενώπιον του δικαστηρίου, με πλήρη σεβασμό στην αρχή της συμπληρωματικότητας. Eίναι επιτακτική ανάγκη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβασθούν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Το Γραφείο μου έχει επίσης δεχθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με τις τροποποιήσεις του Καταστατικου της Ρώμης σε σχέση με το έγκλημα της επίθεσης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2018 και την εφαρμογή αυτών των τροποποιήσεων στην παρούσα κατάσταση. Δεδομένου ότι ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελούν συμβληθέντα μέρη στο Καταστατικο της Ρώμης, το Δικαστήριο δεν μπορεί να εξασκήσει δικαιοδοσία στο συγκεκριμένο έγκλημα στην παρούσα κατάσταση.

Το Γραφείο μου θα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο της ανεξάρτητης και αμερόληπτης εκτέλεσης της εντολής του, το Γραφείο παραμένει πλήρως δεσμευμένο στην πρόληψη θηριωδιών και στην εξασφάλιση ότι όποιος είναι υπεύθυνος για αυτά τα εγκλήματα θα είναι υπολογος”. (legalnews24.gr / πηγη twitter.com)


Σχόλια

Ο χρήστης saranTop είπε…
Ας ενδιαφερθούν για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και με τα πειραματικά εμβόλια των πολυεθνικών, τις παρενέργειες που δημιουργούν, την καταστρατήγηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την εν παραβίαση του κανονισμού 953/2021 και μετά να κλαψουρίζουν περί δήθεν εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, που οι ίδιοι δημιούργησαν ψυχροπολεμική κατάσταση με την Ρωσία και το buffer state της Δύσης Ουκρανία !