Γυναίκες δικαστές καταδιώκονται από πρώην κρατούμενους που οι ίδιες είχαν καταδικάσει σε φυλάκιση στο Αφγανιστάν

250 Αφγανές δικαστές φοβούνται για την ζωή τους καθώς άνδρες που κάποτε εκείνες καταδικάσει σε ποινές φυλάκισης , έχουν σήμερα απελευθερωθεί από τους Ταλιμπάν και τις καταδιώκουν.

Παρότι τις περασμένες εβδομάδες κάποιες γυναίκες δικαστές κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα, οι περισσότερες παρέμειναν και προσπαθούν άμεσα να ην εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έχοντας τη συνδρομή από δικαστές και ακτιβιστές που εργάζονται προς αυτό τον σκοπό.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία τον περασμένο μήνα, καθώς οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους, είχαν απαγορεύσει στις γυναίκες να ασκούν τα περισσότερα επαγγέλματα όταν ήταν στην εξουσία πριν από 20 χρόνια.

Οι γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της δικαιοσύνης είναι ήδη στόχοι. Τον περασμένο Ιανουάριο δολοφονήθηκαν με πυροβολισμό δύο γυναίκες δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τώρα οι Ταλιμπάν έχουν απελευθερώσει κρατούμενους σε όλη τη χώρα, γεγονός το οποίο "στ' αλήθεια θέτει τις ζωές των γυναικών δικαστών σε κίνδυνο", δήλωσε μια υψηλόβαθμη Αφγανή δικαστής, η οποία διέφυγε στην Ευρώπη, αλλά δεν αποκάλυψε σε ποιά χώρα.

Στην Καμπούλ, "τέσσερα ή πέντε μέλη των Ταλιμπάν ήρθαν στο σπίτι μου και ρώτησαν: 'Πού είναι αυτή η δικαστής;’   Ήταν άτομα που είχα στείλει στη φυλακή", δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Η γυναίκα αυτή είναι μεταξύ των λίγων εκείνων Αφγανών γυναικών που τις τελευταίες εβδομάδες κατάφεραν να εγκαταλείψουν την χώρα με τη βοήθεια εθελοντών ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ξένων συναδέλφων τους στην Διεθνή Ένωση Γυναικών Δικαστών.

Έκτοτε, βρίσκεται σε επαφή με συναδέλφους στην πατρίδα της: "Τα μηνύματά τους είναι φόβου και απόλυτου τρόμου. Μου λένε ότι αν δεν τις διασώσουν, οι ζωές τους βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο".

Πέραν των δικαστών, υπάρχουν περίπου χίλιες άλλες γυναίκες, υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επίσης κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν, λέει η Χόρια Μοσαντίκ, μια Αφγανή ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κρατούμενοι που έχουν απελευθερωθεί "τηλεφωνούν απειλώντας τις ζωές των γυναικών δικαστών, των γυναικών εισαγγελέων και των γυναικών αξιωματικών της αστυνομίας λέγοντάς τους 'θα σας κυνηγήσουμε' ", δηλώνει η Μοσαντίκ.

 Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου υποστηρίζουν ότι οι δυτικές χώρες δεν είχαν ως προτεραιότητά τους την απομάκρυνση των γυναικών δικαστών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν μέσω του χάους που προκλήθηκε με την πτώση της Καμπούλ.

"Οι κυβερνήσεις είχαν μηδενικό ενδιαφέρον για την απομάκρυνση ανθρώπων που δεν ήταν δικοί τους υπήκοοι", λέει η Σάρα Κέι, μια δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Μπέλφαστ και μέλος του διεθνούς δικτύου δικηγόρων Atlas Women.

Στην Διεθνή Ένωση Γυναικών Δικαστών, μια ομάδα από έξι μη Αφγανές δικαστές, συντονίζει από την πλευρά της τις πληροφορίες, κάνει λόμπινγκ στις κυβερνήσεις και διοργανώνει τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των γυναικών δικαστών που έχουν μείνει στο Αφγανιστάν. (πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά