Πάνω από 1600 δικηγόροι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία από το 2016 μέχρι σήμερα

Η Πρωτοβουλία για τους Συλληφθέντες Δικηγόρους δημοσίευσε πρόσφατα την πέμπτη έκδοση της έκθεσής της με τίτλο «Μαζικές Διώξεις Δικηγόρων στην Τουρκία».

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έκθεσης, από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από 1600 δικηγόροι συνελήφθησαν και διώχθηκαν ποινικά ενώ 615 δικηγόροι έχουν παραπεμφθεί σε προδικαστική κράτηση. Μέχρι στιγμής, 450 δικηγόροι έχουν καταδικαστεί σε συνολικά 2786 χρόνια φυλάκισης με τις κατηγορίες της ένταξης σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση ή της διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας. 15 από τους διωκόμενους δικηγόρους είναι πρόεδροι (ή πρώην πρόεδροι) επαρχιακών δικηγορικών συλλόγων.

Η έκθεση παρουσιάζει ότι όλοι οι διωκόμενοι δικηγόροι κατηγορούνται για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Οι δύο βασικές κατηγορίες που τους καταλογίζονται είναι η ένταξη σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση και η δημιουργία και ηγεσία σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση.

Οι δικηγόροι έχουν στοχευθεί ιδιαίτερα λόγω της ταυτότητας των πελατών τους ή της σχέσης τους με αυτούς. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει ότι έχει παρατηρήσει ένα ρεύμα δίωξης δικηγόρων που εκπροσωπούν άτομα που κατηγορούνται για τρομοκρατικά αδικήματα, που συνδέονται με τις πολιτικές απόψεις των πελατών τους με απαλλαγή τους από τα επαγγελματικά τους  καθήκοντα με αποτέλεσμα να διώκονται για τα ίδια ή άλλα σχετικά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι πελάτες τους. (harrestedlawyers.org/ legalnews24.gr)

Ολόκληρο το πόρισμα είναι διαθέσιμο εδώ

 

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά