Η Εισαγγελέας που τόλμησε


του Γιώργου Καζολέα, δικηγόρου
'The life of the law has not been logic: 
Ιt has been experience'.
Oliver Wendell Holmes (1841-1935)
Η εισαγγελέας της δίκης για την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη ξεχώρισε με την αγόρευσή της. Η πρόταση της επί της ενοχής και επί της ποινής ήταν αναμενόμενη, όχι όμως ο προφορικός λόγος της μέσα στην αίθουσα του μικτού ορκωτού δικαστηρίου. Είπε τα πράγματα και τα γεγονότα με το όνομά τους, χρησιμοποιώντας απλές και αληθινές λέξεις κάνοντας τις διαπεραστικές σε ευρύ κοινό. Θα μπορούσε να κάνει το επαγγελματικό της καθήκον διεκπεραιωτικά. Να πει λίγες κουβέντες με νομικούς όρους, ακαταλαβίστικες στους μη νομικούς, που στο τέλος θα ψιθύριζαν «καλά τα είπε» χωρίς να έχουν καταλάβει λέξη. Και θα τέλειωνε τη δουλειά της, θα καθόταν στο έδρανο της και το μεσημέρι θα πήγαινε στο σπίτι της νιώθοντας επαγγελματικά επαρκής. Άλλωστε όπως και να εκτελούσε αυτό το καθήκον, στο τέλος του μήνα τον ίδιο μισθό θα έπαιρνε.
Όμως προτίμησε να αγορεύσει με τρόπο που να τιμήσει την ιδιότητά της ιδίως στον συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Να είναι σκληρή με αυτούς που ξεπέρασαν κάθε σκληρότητα και να προστατεύσει τη μνήμη του πιο απροστάτευτου προσώπου εκείνη τη στιγμή, του εκκωφαντικά απόντος πρωταγωνιστή της δίκης, της Ελένης.
Υπήρξε υπερβολική γιατί αυτό που έγινε ήταν υπερβολικό, συναισθηματική γιατί η απουσία κάθε συναισθήματος στις μοιραίες υπάρξεις των δολοφόνων ήταν περισσότερο από τρομακτική. Ωμά ρεαλίστρια γιατί η ωμότητα των εγκλημάτων που περιγράφηκαν στη δίκη ξεπέρασαν κάθε ρεαλισμό.
Πώς μπορεί να κατηγορήσει κάποιος, ακόμα και ο πιο προσηλωμένος στη δικονομική τάξη, την αταξία των ανθρώπινων συναισθημάτων ενός εισαγγελικού λειτουργού που νιώθει δικαιωμένος που έχει φτάσει στην πηγή της αλήθειας; Και γιατί να μεμφθεί από τους λάτρεις του φορμαλισμού ο Άνθρωπος-Εισαγγελέας που στηλιτεύει με πηγαία αληθινές λέξεις αυτή την τόσο άδικη και βίαιη αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής; Ποιο είναι το τόσο κακό που έδειξε με το χέρι το Κακό;
Την ποινική δίκη, και όλες τις δίκες κατά την άποψή μου, τις συγκροτούν άνθρωποι με διάφορες ειδικότητες και ιδιότητες. Ο ανθρώπινος παράγοντας οδηγεί σε δίκη και ο ανθρώπινος παράγοντας θα κρίνει στο τέλος τη δίκη. Θέλαμε ή θέλουμε άραγε εισαγγελείς και δικαστές ρομπότ να αποφασίζουν βάσει αλγορίθμων επί συγκεκριμένων δεδομένων;
Η Εισαγγελέας της δίκης Τοπαλούδη τόλμησε. Τόλμησε να παρεκκλίνει από τις προδιαγεγραμμένες ράγες του νομικού πολιτικού κορεκτισμού , να μιλήσει για την ουσία του δικαίου μέσα από την εμπειρία και την πράξη που αντανακλούν στην πραγματική ζωή και πολλές φορές ασφυκτιούν μέσα στα στενά και άψυχα όρια των δικονομικών κανόνων.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συγχαρητήρια για το άρθρο σας αγαπητέ συνάδελφε. Για ακόμα μια φορά ανήκετε στην ποιοτική μειοψηφία που τοποθέτηθηκε πολυ ορθά σε μια ακρως θετική υπέρβαση της δικαστικής εξουσίας. Δυςτυχως η υποκρισία συνοδευόμενη από την ευηθεια επικράτησε όσον αφορά στις αντίθετες απόψεις. Συνεχίστε δυνατά και ανεπηρέαστα όπως και η εισαγγελέας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προσωπικά δεν πρόκειται να σας συγχαρώ. Η Ποινική δίκη δεν είναι καφενείο όπως η κυρία εισαγγελέας και διάφοροι άλλοι την έχουν μετατρέψει. Στην ποινική δίκη ο δικαστής και ο εισαγγελέας πρέπει να είναι ανεξάρτητοι ουδέτεροι και αμερόληπτοι, δηλαδή δεν θα πρέπει να πληρώνονται από κανέναν άλλο εκτός απ' το κράτος για να ασκήσουν δικαιοσύνη, δεν θα πρέπει να επηρεάζονται αλλά να κρίνουν με βάση στοιχεία και τέλος δεν θα πρέπει να μεροληπτούν υπέρ κανενός. Στην ποινική δίκη αποφασίζεται αν θα κάνει σε κάποιον άνθρωπο η κοινωνία μας κακό διά της επιβολής ποινής. Γι' αυτό και η ποινική δίκη θα πρέπει να διεξάγεται με πολύ σοβαρότητα. Ο Εισαγγελέας είναι ο ερευνητής της αλήθειας. Για να είναι καλός πρέπει δια της προτάσεώς του να πείθει τον δικηγόρο της υπεράσπισης ότι έχει δίκαιο και ότι έλαβε τα πάντα υπόψιν του και όχι να λέγει ότι δεν λαμβάνω αυτά που λες υπόψιν γιατί όλοι εσείς οι δικηγόροι λέτε ψέματα και μόνο τα θύματα των εγκλημάτων λέγουν αλήθεια. Αυτή η αντιδικονομική συμπερηφορά της κυρίας Εισαγγελέως η οποία απ' την ώρα που διαπίστωσε ότι ταυτίζεται αντί να αυτοεξαιρεθεί, όπως ήταν δικονομικά σωστό προτίμησε να δικάσει την υπόθεση, δείχνοντας στον κόσμο που δεν γνωρίζει από νομική το μεσαιωνικό καθεστώς που ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί λειτουργούν, δεν θα πρέπει να επαναληφθεί. Εν κατακλείδι ένας σωστός εισαγγελέας και ένας σωστός δικαστής πρέπει να δικάζουν με ανεξαρτησία και ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ !!, ώστε να πείθουν για το δίκαιο της προτάσεώς τους και της κρίσης τους, ακόμα και τον δικηγόρο της υπεράσπισης.
Ο χρήστης ΙΩΑΝΝΗΣ Χ. ΗΛΙΑΔΗΣ είπε…
ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΑΔΕΡΦΕ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΟΧΩΣ ΕΥΣΤΟΧΗ, ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ, ΟΜΩΣ, ΟΠΟΥ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΟΡΘΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΠΩΣ ΠΡΑΤΤΕΙ ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ, ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΑΣ ΕΞΙΣΟΥ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ. ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ.ΚΑΠΟΤΕ ΑΣ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΜΟΖΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΙΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όταν θέλουμε να κάνουμε την τρίχα τριχιά βρίσκουμε πάντα την αφορμή σε αυτή τη χώρα. Δηλαδή, ας πούμε ότι υπερέβη τα όρια, ποια ανεπανόρθωτη αδικία παρήχθη από αυτή την υπέρβαση που τόσο πια δεν μπορεί να γίνει ανεκτή στο πλαίσιο μάλιστα μίας τέτοιας υπόθεσης;Πολλές φορές χάνεται η ουσία της συζήτησης σε αυτή τη χώρα. Καλό είναι οι δικηγόροι να κάνουμε και καμία αυτοκριτική, δε βλάπτει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μεγαλοποιήθηκε τόσο πολύ το θέμα που ξαφνικά μετατράπηκε σε κατηγορούμενο η Εισαγγελέας. Γιατί; γιατί συγκλονίστηκε από την αγριότητα του εγκλήματος και την έλλειψη μίας ακόμη και υποκριτικής μεταμέλειας των κατηγορουμένων.

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά