Δικηγόρος και δικαστής στην ίδια υπόθεση είναι "φίλοι" στο Facebook. Ζήτημα εξαίρεσης του δικαστή

Το ζήτημα εάν ένας δικαστής θα πρέπει να εξαιρεθεί από την εκδίκαση υπόθεσης επειδή είναι «φίλος» στο facebook με δικηγόρο της ίδιας υπόθεσης, θα αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής διάγνωσης σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Florida των ΗΠΑ.
Ειδικότερα ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης που απέρριψε την αίτηση εξαίρεσης της δικαστή Beatrice Butchko, η οποία είναι «φίλη» στο facebook με τον δικηγόρο Israel Reyes, που διορίστηκε συνήγορος ασφαλιστικής εταιρίας σε υπόθεση που θα δικάσει η παραπάνω δικαστής. Επίσης ο δικηγόρος είναι πρώην δικαστής της ίδιας δικαστικής περιφέρειας.
Σημειώνεται ότι υπάρχει προηγούμενη απόφαση του Εφετείου που έχει κρίνει ότι ο δικαστής που είναι «φίλος» στο Facebook με τον εισαγγελέα πρέπει να εξαιρείται στα πλαίσια εκδίκασης ποινικής υπόθεσης.
Η εφετειακή απόφαση που απέρριψε το αίτημα εξαίρεσης της δικαστή Butchko, στηριξε την κρίση του στο σκεπτικό ότι ένας «φίλος» σε ένα κοινωνικό δίκτυο δεν είναι απαραίτητα φίλος με την παραδοσιακή έννοια της λέξης. Όπως ανέφερε η απόφαση «βεβαίως, μερικοί από τους φίλους του Facebook είναι αναμφίβολα φίλοι με την κλασική έννοια του ανθρώπου για τον οποίο ο φίλος αισθάνεται ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση, το θέμα είναι, ωστόσο, ότι πολλοί δεν είναι. Ένα τυχαίο όνομα που προέρχεται από μια λίστα φίλων του Facebook μάλλον ανήκει σε έναν απλό φίλο,  μια γνωριμία, έναν παλιό συμμαθητή, ένα άτομο με το οποίο ο χρήστης του κοινωνικού δικτύου έχει ένα κοινό χόμπι ή είναι ένας «φίλος ενός φίλου», ή ακόμα και μια τοπική διασημότητα. Η παραδοχή ότι όλοι οι φίλοι του Facebook βρίσκονται στο επίπεδο μιας στενής σχέσης που δικαιολογεί τον αποκλεισμό του δικαστή απλά δεν αντανακλά την φύση αυτού του τύπου ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης». Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα αναμένεται να δώσει τη λύση στο ζήτημα. 

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά