Δικηγόρος τιμωρήθηκε με αναστολή επαγγέλματος και πρόστιμο επειδή έδινε χρήματα σε πελάτισσά του

Δικηγόρος στην Αγγλία τιμωρήθηκε με αναστολή επαγγέλματος για 6 μήνες και πρόστιμο 1250 λιρών, επειδή έδωσε χρήματα σε πελάτισσά του, την οποία εκπροσωπούσε σε ποινικές υποθέσεις, προκειμένου εκείνη να πληρώσει λογαριασμούς και να αγοράσει ρούχα.
Συγκεκριμένα το έτος 2014, ο Roy Headlam έδωσε στην εντολέα του μια επιταγή 2000 λιρών για να αγοράσει ρούχα και για ένα πρόγραμμα στο κολέγιο. Λίγους μήνες νωρίτερα της είχε δώσει 300 λίρες σε μετρητά έξω από το γραφείο του, καθώς εκείνη δεν είχε χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα και να πληρώσει το ρεύμα.
Ο αρμόδιος Δικηγορικός Σύλλογος (Bar Tribunals and Adjudication Service) θεώρησε ότι ενέργειες του δικηγόρου έθεταν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του και ότι ήταν πιθανό να μειώσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο δικηγορικό επάγγελμα. Σύμφωνα με το Σώμα, ο Headlam ισχυρίστηκε επίσης ψευδώς ότι δεν είχε χρήματα να πληρώσει το πρόστιμο.
Η Sara Jagger, διευθυντής επαγγελματικής συμπεριφοράς του παραπάνω συλλόγου, δήλωσε ότι το Σώμα θεωρεί ότι το φαινόμενο οι δικηγόροι να δίνουν χρήματα στους πελάτες τους οποίους εκπροσωπούν είναι σοβαρό θέμα, διότι θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητά τους να διατηρούν την ανεξαρτησία τους και την εμπιστοσύνη του κοινού στους δικηγόρους που είναι δύο από τα βασικά καθήκοντα του δικηγόρου. Η απόφαση του δικαιοδοτικού οργάνου να αναστείλει την άσκηση επαγγέλματος στον κ. Headlam για έξι μήνες αντικατοπτρίζει την ανάγκη αυτή.
Επίσης ανέφερε ότι όλοι οι δικηγόροι έχουν επαγγελματικό καθήκον να είναι ανοικτοί και συνεργάσιμοι με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Η απόφαση του Συλλόγου να επιβάλει πρόστιμο στον κ. Headlam  ύψους £ 1250 αντικατοπτρίζει τη σημασία αυτής της υποχρέωσης.
Η απόφαση υπόκειται σε προσφυγή. (legalnews24.gr/lawgazette) 

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά