Brexit: Αβεβαιότητα για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία

Μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν εκεί και οι Βρετανοί που ζουν σε κράτη-μέλη της ΕΕ, αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα σχετικά με
την παραμονή τους στη χώρα που βρίσκονται. Η βρετανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Μετά τις αναφορές για διαχειριστικά εμπόδια, οι ευρωβουλευτές έχουν έντονες ανησυχίες ότι το δικαίωμα των Ευρωπαίων να παραμείνουν στη Βρετανία, δε γίνεται πλήρως σεβαστό.
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε το ζήτημα και αποφάσισε να διοργανώσει ακροάσεις για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. Όλο και περισσότερες είναι οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες  οι δυσκολίες για τους Ευρωπαίους που υποβάλλουν αίτηση για τη Βρετανική υπηκοότητα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων που τους έχει ζητηθεί να αποχωρήσουν από την Αγγλία ακόμα και αν ζουν σε αυτή για πολλά χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του ΕΚ την Τετάρτη 1 Μαρτίου, ο Κλάουντ Μοράες (Σοσιαλιστές, Βρετανία), αναφέρθηκε στην, 85 σελίδων, αίτηση που χρειάζεται να υποβάλλει κανείς για να λάβει τη βρετανική υπηκοότητα αλλά και στο γεγονός ότι το 28% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από Ευρωπαίους μετά το δημοψήφισμα, απορρίφθηκε ή κηρύχθηκε άκυρο. «Δεν έχω χρόνο εδώ να διηγηθώ ιστορίες σπαραγμού και ασφυκτικής γραφειοκρατίας αλλά θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτό αποτελεί πολιτική της Βρετανίας ή αν είναι δική μας αμέλεια να προστατεύσουμε αυτούς που πρέπει».  Τόνισε πώς αν και το Κοινοβούλιο θα διοργανώσει ακροάσεις για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρισκόταν ήδη σε θέση να ενεργήσει άμεσα.
Η Βρετανή ευρωβουλευτής Άνθεα Μάκιντάιρ (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές), δήλωσε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναγνωρίζει την προσφορά των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία, «για αυτό και αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση της παραμονής τους στη Βρετανία, όπως και το αντίστροφο. Κάθε καθυστέρηση στην διασφάλιση αυτών των εγγυήσεων είναι αποτέλεσμα των χρονοβόρων διαδικασιών και όχι πολιτικής βούλησης».
Η Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης Βέρα Τζούροβα είπε ότι «οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στη Βρετανία δικαιούνται να γνωρίζουν ποια θα είναι τα δικαιώματά τους μετά την αποχώρηση της χώρα από την Ένωση και το ίδιο συμβαίνει και με τους Βρετανούς που κατοικούν στα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί στενά τον τρόπο με τον οποίο το Brexit επηρεάζει τους πολίτες και πραγματοποιεί τακτικά ακροάσεις με εμπειρογνώμονες προκειμένου να εξετάσουν τις επιπτώσεις του σε διαφορετικούς τομείς. Η πιο πρόσφατη πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου από την επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή. (europarl.europa.eu)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά