Νέος υπουργός δικαιοσύνης ο καθηγητής Νίκος Παρασκευόπουλος - Υπουργός Διαφάνειας ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παν.Νικολούδης

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος είναι  καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, με γνωστικό αντικείμενο το ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο). Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Είναι Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Ακόμη, είναι αντιπρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Κατά την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβουλος για θέματα Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κουβελάκη επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου. Συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ανέπτυξε δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990 και 1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997). Έχει λάβει μέρος ως εκπρόσωπος της χώρας μας σε συνέδρια και επιτροπές διεθνών οργανισμών. Έχει πλούσιο βιβλιογραφικό έργο, όπως μεγάλη είναι η αρθρογραφία του σε νομικά περιοδικά και στον ημερήσιο Τύπο.

Ο νέος υπουργός Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας Παναγιώτης Νικολούδης ήταν μέχρι σήμερα αντεισαγγελέας  του Αρείου Πάγου και από το Μάρτιο του 2011 ήταν πρόεδρος  της «Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης» (λεγόμενη Αρχή καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος). Σήμερα υπέβαλε την παραίτησή του από τα εισαγγελικά και άλλα καθήκοντά του  προκειμένου να αναλάβει τα νέα υπουργικά του καθήκοντα. Γεννήθηκε στη Μάνη το 1949 και σπούδασε Νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, έκανε ειδικές σπουδές στις ΗΠΑ σχετικά με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το “Ξέπλυμα μαύρου χρήματος” και τη διαφθορά. Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Μάιο του 1978 και καθήκοντα   αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ανέλαβε τον Μάιο του 2008. Τον Φεβρουάριο του 2014   με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ) Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης  ανανεώθηκε  για μια διετία η  θητεία του κ. Νικολούδη στην Αρχή του “Ξέπλυματος μαύρου χρήματος”.(πηγή protothema.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά