'Οχι' στην νομοθέτηση του όρου "γυναικοκτονία" λέει η κυβέρνηση

Την αντίθεση της κυβέρνησης στη νομοθετική καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία» με ένταξη αυτού στα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα, εξέφρασε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφο της έξω από το αστυνομικό τμήμα στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, και οι τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για τη νομοθέτηση του όρου «γυναικοκτονία», κυριαρχεί στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού σχετικά με την ενιαία ψηφιακή αγορά.

«Ναι» σε διακομματικό διάλογο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αύξησης των δολοφονιών γυναικών, δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, απορρίπτοντας παράλληλα τις τροπολογίες που κατέθεσαν στη Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για την νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».

Τόσο η κ. Ζαχαράκη όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, επεσήμαναν ότι ο ποινικός κώδικας καλύπτει πλήρως με υψηλότατες ποινές την αφαίρεση οποιασδήποτε ζωής με ρατσιστικά κίνητρα.

«Η κατάσταση με τις γυναικοκτονίες στη χώρα αποτελεί λόγο για μια ριζική αντιμετώπιση, ουσιαστική, βαθειά και σίγουρα όχι νομική, με συμβολικές διατάξεις σε ένα κατεξοχήν κανονιστικό κείμενο, όπως είναι ο ποινικός κώδικας. Άρα το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να διαπνέεται από διατάξεις χωρίς κανένα έννομο δικονομικό αποτέλεσμα» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Ζαχαράκη και κατέληξε:

«Είναι λοιπόν σημαντικό να χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία, και το κάνουμε, αλλά στον ποινικό κώδικα, με την πρόσφατη αλλαγή έχουμε την απόλυτη κάλυψη της απώλειας ζωής με την υψηλότατη των ποινών».

Η γυναικοκτονία είναι ένας όρος για το έγκλημα μίσους που βασίζεται στο φύλο. Γενικά ορίζεται ως «η δολοφονία γυναικών (ή κοριτσιών) επειδή είναι γυναίκες», συμπεριλαμβανομένων μορφών έμφυλης και σεξιστικής βίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τον όρο «γυναικοκτονία» στον Ποινικό Κώδικα, καθώς τον Ιούλιο του 2022 θεσπίστηκε ιδιώνυμο αδίκημα με τον όρο αυτο, το οποίο  επισύρει την ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά