Δεκτή η έφεση κατά απόφασης ειρηνοδικείου κατά το σκέλος που διατάσσει εκποίηση ακινήτου λόγω αδυναμίας αυτόνομης εκποίησης (ΜΠρΑθ)

Μον.Πρωτ.Αθ. 9391/2021- Δεκτή η έφεση κατά απόφασης Ειρηνοδικείου κατά το σκέλος που διατάσσει την εκποίηση ακινήτου το οποίο δεν αποτελεί αυτοτελώς ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο της αιτούσας καθώς δεν είναι δυνατή η αυτόνομη εκποίηση του.

Οι αιτούντες, με την αίτηση τους, επικαλούμενοι έλλειψη πτωχευτικής ικανότητας και γενική και μόνιμη αδυναμία των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών τους προς την πιστώτρια-καθ ης η αίτηση με την εξαίρεση της κύριας κατοικίας τους, ζήτησαν τη ρύθμιση των χρεών τους, λαμβανομένης υπόψη της περιουσιακής κατάστασής τους και των εισοδημάτων τους, με σκοπό την απαλλαγή τους από αυτά. Επί της αιτήσεως εξεδόθη η εκκαλούμενη αποφαση του Ειρηνοδικείου Κρωπίας με την οποία ρυθμίστηκαν στα χρέη των αιτούντων ορίζοντας μηνιαίες καταβολές  του πρώτου εξ αυτών προς την πιστώτρια τράπεζα ποσού 280 ευρώ και της δεύτερης εξ αυτών μηδενικές καταβολές, εξαιρέθηκε από την εκποίηση η κύρια κατοικία των αιτούντων ενώ παράλληλα διατάχθηκε η ελεύθερη εκποίηση με ελάχιστο τίμημα το ποσό των 28.000 ευρώ, ενός ακινήτου της αιτούσας ..Στο σημείο αυτό αναφορικά με την εκποίηση του εν λόγω ακινήτου πρέπει να λεχθούν τα ακόλουθα: Η συγκεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία αποτελεί αδιαίρετο σύνολο με την οριζόντια ιδιοκτησία του πρώτου ορόφου , καθώς αποτελεί δώμα αυτής χωρίς αυτόνομη είσοδο, στο οποίο (δώμα) υπάρχει μόνο ένα υπνοδωμάτιο και μία τουαλέτα. Αποτελεί συνεπώς ενιαία κατοικία με την οριζόντια ιδιοκτησία του πρωτου ορόφου και από άποψη πολεοδομικών διατάξεων δεν δύναται να αποτελέσει αντικείμενο χωριστής μεταβίβασης ή εκποίησης. Προς τούτο δε ενεγράφη προσημείωση υποθήκης υπέρ της καθ’ ης τραπεζικής εταιρείας επί αμφοτέρων των οριζοντίων ιδιοκτησιών της αιτούσας… Επομένως το ως άνω ακίνητο δεν αποτελεί αυτοτελώς ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο της αιτούσας καθώς δεν είναι δυνατή η αυτόνομη εκποίηση του. Επομένως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που διέταξε την εκποίηση του ανωτέρω ακινήτου της αιτούσας, εσφαλμένα το νόμο εφάρμοσε και τις αποδείξεις εκτίμησε. Εξαφανίζει την εκκαλούμενη απόφαση ως προς το σκέλος εκποίησης του ακινήτου και το εξαιρεί της εκποίησης.

(Τους εκκαλούντες εκπροσώπησε η δικηγόρος Αθηνών, Αγγελική Βαγενά, τηλ. /Fax:2130049661, Κιν.:6947779369)

Δείτε την απόφαση εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά