Οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στο δικαστικό σύστημα

Η εξέταση των επιπτώσεων στο δικαστικό σύστημα της εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 4.3.2024 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, υπό τον πρόεδρο της, Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κωνσταντίνο Κουσούλη,παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν:

- Οι δράσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τη χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

- Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στο Πρωτοδικείο Αθηνών για τη διάθεση Ηλεκτρονικών Δικαστικών Αποφάσεων προς δικηγόρους.

- Το πιλοτικό σύστημα δημιουργίας περιλήψεων εγγράφων και απαλοιφής προσωπικών δεδομένων.

- Οι Ψηφιακοί Βοηθοί για υποστήριξη στη σύνταξη δικαστικών εγγράφων, μεταξύ των οποίων και δικαστικών αποφάσεων, για αναζήτηση πληροφορίας υπό μορφή ερωταποκρίσεων μέσα από την Ελληνική Νομοθεσία για τη Δικαιοσύνη και για παροχή οδηγιών προς πολίτες και δικηγόρους σχετικά με ηλεκτρονικές και μη υπηρεσίες της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Έγινε, επίσης, ενημέρωση αναφορικά με τη Διάσκεψη για την Κυβερνοδικαιοσύνη, που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στις 24 Νοεμβρίου 2023, καθώς και ενημέρωση για εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης τόσο στη σύνταξη περιλήψεων δικαστικών αποφάσεων όσο και στην ανωνυμοποίηση/ψευδωνυμοποίησηδικαστικών αποφάσεων. (πηγή υπ.δικαιοσύνης/photo freepik.com)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά