Υπερχρεωμένα: Ανατροπή πρωτόδικης απόφασης- Αβάσιμη η ένσταση των πιστωτών για δόλια περιέλευση των αιτούντων σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής (ΜΠρΑθ)

Πρωτοδικείο Αθηνών (τμήμα Εφέσεων) αρ. 4349/2023 - Ανατροπή πρωτόδικης απόφασης απόρριψης αίτησης υπαγωγής στο ν.3869/10 για διευθέτηση οφειλών και εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από εκποίηση - Αβάσιμη η ένσταση των πιστωτών για δόλια περιέλευση των αιτούντων σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων.

«Επομένως οι αιτούντες κατά την ανάληψη των δανειακών τους υποχρεώσεων προς τους μετέχοντες στη δίκη πιστωτές τους και μέχρι και την περιέλευσή τους σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους (αρχές του έτους 2012) ανταποκρίνονταν στις δανειακές τους (οικονομικές) υποχρεώσεις και είχαν την εύλογη πεποίθηση ότι θα ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους και στο μέλλον. Εξάλλου, αυτοί, δεν προέβησαν σε αλόγιστο δανεισμό για την απόκτηση καταναλωτικών αγαθών υπερβαίνοντας το μέτρο του μέσου συνετού δανειολήπτη, αφού , ενόψει των προαναφερόμενων, οι κύριες οφειλές προέρχονται από συμβάσεις στεγαστικών δανείων που καταρτίστηκαν από τον αιτούντα για την αγορά κύριας κατοικίας του και για τη διενέργεια επισκευαστικών εργασιών σ΄αυτήν και στο έτερο ακίνητο ιδιοκτησίας του. Με τα δεδομένα αυτά, οι αιτούντες τόσο κατά το χρόνο ανάληψης των δανειακών τους υποχρεώσεων όσο και στη συνέχεια , μέχρι τις αρχές του έτους 2012, ήταν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων αποπληρωμής των δανείων τους και δεν προέβλεψαν ως ενδεχόμενη την μελλοντική τους αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές του υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου, η ένσταση των μετεχόντων στη δίκη πιστωτών περί δόλιας περιέλευσης των αιτούντων σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους είναι απορριπτέα ως κατ΄ουσίαν αβάσιμη και το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο που με την εκκαλούμενη απόφασή του έκρινε το αντίθετο εσφαλμένα εκτίμησε τις αποδείξεις και ο σχετικός λόγος έφεσης είναι κατ΄ουσίαν βάσιμος».

* Οι αιτούντες εκπροσωπήθηκαν από την δικηγόρο Αθηνών, Αγγελική Βαγενά, τηλ. /Fax:2130049661, Κιν.:6947779369)

Δείτε την Απόφαση εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά