Ανακοπή κατά αναγκαστικής εκτέλεσης: Μη εγγραφή των εντολών προς εκτέλεση στα πρώτα εκτελεστά απόγραφα - Ακυρότητα ανεξαρτήτως βλάβης (ΜΠρΗλ)

Moν. Πρωτοδικείο Ηλείας αρ. 87/2023 (ειδική διαδικασία περιουσιακών διαφορών) - Δικαστής Βασιλική Ρέππα, Πρωτοδίκης. Ανακοπή κατά αναγκαστικής εκτέλεσης, αναγκαστική κατάσχεση ακινήτου επί του οποίου υφίσταται προσημείωση υποθήκης. Ασκηση ενοχικής αγωγής κατά οφειλέτη δανειστή και εμπράγματης υποθηκικής αγωγής κατά του τρίτου κυρίου του ακινήτου. Ο ενυπόθηκος δανειστής μπορεί να προβεί σε αναγκαστική εκτέλεση κατά του προσωπικού οφειλέτη ή του υποθηκικού οφειλέτη,  993 παρ.1 β ΚΠολΔ. Ενεργητική νομιμοποίηση προς άσκηση ανακοπής επί αναγκαστικής εκτέλεσης σε ενυπόθηκο ακίνητο. Ακυρότητα επιταγής προς εκτέλεση που δεν δόθηκε επί του πρώτου εκτελεστού απογράφου του εκτελεστού τίτλου.

"Στη προκειμένη περίπτωση, από τα έγγραφα, που οι διάδικοι νόμιμα με επίκληση προσκομίζουν, προκύπτει ότι  οι από 27 Ιουλίου 2022 εντολές προς εκτέλεση δεν έχουν εγγραφεί επί των πρώτων εκτελεστών απογράφων, …./2019 και …./2019, των υπ’αριθμ…../2019  και …./2019 διαταγών πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηλείας, αντίστοιχα, ούτε παρά πόδας αυτών ως συνημμένο και αναπόσπαστο έγγραφο, όπως προκύπτει και από τις προσκομιζόμενες με επίκληση με αριθμούς 5…./01.9.2022 και 5…../13.9.2022 πράξεις κατάθεσης εγγράφων αναγκαστικού πλειστηριασμού της Συμβολαιογράφου Αμαλιάδας, όπου τα ανωτέρω [απόγραφα, από 27.7.2022 εντολή] καταγράφονται ως ξεχωριστά έγγραφα και απαριθμούνται με αριθμούς [1],[2],[3]. Το ίδιο δε προκύπτει και από τα ακριβή φωτοαντίγραφα των πρώτων εκτελεστών απογράφων, όπως κατατέθηκαν στην ανωτέρω Συμβολαιογράφο-υπάλληλο του πλειστηριασμού, νομίμως επικυρωμένα από την τελευταία κατά τη διάταξη του άρθρου 918 παρ.6 ΚΠολΔ, επί των οποίων (επάνω) δεν υφίσταται εντολή εκτέλεσης, ούτε έχει επισυναφθεί σε αυτά ως συννημένο και αναπόσπαστο έγγραφο. Ενόψει των ανωτέρω, επειδή για τη σύνταξη των εντολών προς εκτέλεση, με βάση τις οποίες διενεργήθηκε η αναγκαστική κατάσχεση των ακινήτων, δεν τηρήθηκε ο προβλεπόμενος στη διάταξη του άρθρου 927 ΚΠολΔ έγγραφος συστατικός τύπος, αυτές είναι ανυπόστατες. Συνεπώς δεν υφίσταται η αναφερόμενη στις υπ’αριθμ.1….Β/01.9.2022 και 1…..Β/02.9.2022 εκθέσεις αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας από 12.7.2022 εντολή προς εκτέλεση, γεγονός το οποίο καθιστά άκυρες αυτές [εκθέσεις] και δη ανεξαρτήτως αν συντρέχει στο πρόσωπο της ανακόπτουσας το στοιχείο της βλάβης. Επομένως, οι ανακοπές πρέπει να γίνουν δεκτές ως ουσιαστικά βάσιμες, κατόπιν παραδοχής του πρώτου λόγου αυτών ως βάσιμου κατ’ουσίαν, παρελκομένης της εξέτασης της βασιμότητας των έτερων λόγων ανακοπής."

(η απόφαση δημοσιεύεται με επιμέλεια του Δικηγόρου Πατρών Βασιλείου Γαλανόπουλου)

Δείτε την απόφαση εδώ

 

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά