Προσφυγή των New York Times κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα sms της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά της Pfizer

Προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άσκησε η εφημερίδα New York Times για άρνηση δημοσιοποίησης και πρόσβασης σε έγγραφα που αφορούν στα ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλαξε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ουρσουλα φον ντερ Λάιερ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων της εταιρείας για τον covid-19.

Ενώ η αγωγή κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2023 και καταχωρήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου (Υπόθεση Stevi και The New York Times κατά Επιτροπής T-36/23),  κανένα από τα έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση δεν είναι διαθέσιμα στο κοινό. 

 Οι NYT υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται νομικά να παραδώσει τα μηνύματα στη δημοσιότητα. Την περασμένη χρονιά σε απάντηση σε αίτημα δημόσιας πληροφόρησης η Επιτροπή ανέφερε ότι τα μηνύματα κειμένου δεν χρειάζεται να αποθηκεύονται επειδή αντιμετωπίζονται ως «μικρής διάρκειας εφήμερα έγγραφα».

Επιπλέον, τον περασμένο Ιούνιο, η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι δεν είχε πλέον τα μηνύματα στην κατοχή της. Λίγο αργότερα, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλυ Ο'Ράιλι ξεκίνησε έρευνα για το θέμα.

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2022, ο Μπουρλά αρνήθηκε δύο φορές να καταθέσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τον περασμένο Οκτώβριο, η επικεφαλής των διεθνών αναπτυξιακών αγορών της Pfizer, Janine Small, εμφανίστηκε σε ακρόαση στο Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι οι συνομιλίες είναι πολύ λεπτομερείς και περιλαμβάνουν πάρα πολλά συμμετέχοντα μέρη ώστε να εκτελεστούν μέσω μηνυμάτων κειμένου.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε στραφεί στην Pfizer και συνήψε συμφωνία για την αγορά 900 εκατομμυρίων εμβολίων, με δυνατότητα αγοράς άλλων 900 εκατομμυρίων. Ήταν το μεγαλύτερο συμβόλαιο που υπέγραψε η ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με ύψος που έφτανε τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ (37,6 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περίπτωση πλήρους υλοποίησης.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει επιβεβαιώσει ότιβρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την προμήθεια των εμβολίων COVID-19 στηνΕυρωπαϊκή Ένωση.

(με πληροφορίες από fiercepharma.com)


Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά