Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για τις συμβάσεις προμήθειας των εμβολίων Covid-19 και τα γραπτά μηνύματα της Von der Leyen με τον διευθυντή της Pfizer

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την προμήθεια των εμβολίων COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η  επιβεβαίωση αυτή έρχεται μετά το εξαιρετικά υψηλό δημόσιο ενδιαφέρον. Δεν θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο.

Αυτή είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία  στις 14/10/2022 επιβεβαιώνοντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τις αγορές εμβολίων κατά του κορωνοϊού από την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ υπεύθυνο για τη διερεύνηση και τη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της διαφθοράς. Στην ανακοίνωσή της , η EPPO δεν διευκρίνισε ποιος ερευνάται ή ποιες από τις συμβάσεις εμβολίων της ΕΕ είναι υπό έλεγχο.

Ωστόσο,  δύο άλλες  υπηρεσίες εποπτείας έχουν ήδη επιστήσει την προσοχή τους σε μια συγκεκριμένη συμφωνία που περιλαμβάνει επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ της ηγεσίας της εταιρείας Pfizer και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von der Leyen.

Τον Απρίλιο του 2021, οι New York Times ανέφεραν για πρώτη φορά ορισμένα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξαν η Von der Leyen και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, ενόψει της μεγαλύτερης σύμβασης προμήθειας εμβολίων στην ΕΕ — για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου BioNTech/Pfizer. Το ποσό της συμφωνίας ανέρχεται σε 35 δισεκατομμύρια ευρώ εάν εφαρμοστεί πλήρως, σύμφωνα με τις τιμές των εμβολίων που διέρρευσαν.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Διαμεσολαβητρια της ΕΕ κατηγόρησε την Επιτροπή για κακοδιοίκηση επειδή δεν αποκάλυψε τα γραπτά μηνύματα ως απάντηση σε αίτημα πρόσβασης σε έγγραφα της ΕΕ. Χωρίς να επιβεβαιώσει την ύπαρξη των κειμένων, η Επιτροπή απάντησε ότι δεν έχει τηρηθεί αρχείο από τα εν λόγω γραπτά μηνύματα, τα οποία αφορούσαν στην αγορά των εμβολίων για τον Covid-19.

Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε μια έκθεση όπου ανέφερε ότι η Επιτροπή αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τον προσωπικό ρόλο της Von der Leyen στις συνομιλίες σχετικά με τη σύμβαση Pfizer.

Η εποπτική αρχή διαπίστωσε ότι η επικεφαλής της ΕΕ παρέκκλινε από τον οδηγό που καθιερώθηκε σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια δηλαδή να καταγράψει προσωπικά μια προκαταρκτική συμφωνία με την αμερικανική πολυεθνική, αντί να βασίζεται σε κοινές διαπραγματευτικές ομάδες. 

Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη σύμβαση, η Επιτροπή αρνήθηκε να παράσχει στο δικαστήριο οποιαδήποτε έγγραφα σχετικά με τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Αναμένεται πλέον  ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της έρευνας που ήδη ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. (με πληροφορίες από politico.eu)

Διαβάστε ακόμα: Τα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξαν η πρόεδρος της Ευρ.Επιτροπής και ο πρόεδρος της Pfizer σχετικά με τα εμβόλια του Covid-19 πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα: Σύσταση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας

Παρενέργειες εμβολίων Covid19: Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει ότι η ΕΕ συμφώνησε τη μείωση της ευθύνης των φαρμακευτικών εταιρειών για αποζημιώσεις

Σχόλια