Ψηφίσματα της Νομικής Σχολής ΑΠΘ για το θάνατο του Λάμπρου Μαργαρίτη - Μαρτυρία Ευάγγελου Βενιζέλου

Για την ξαφνική απώλεια του Καθηγητή και Δικηγόρου, Λάμπρου Μαργαρίτη, εξέδωσε η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

Ψήφισμα της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θρηνεί από τα ξημερώματα σήμερα, τον πρόωρο χαμό τού άρτι αφυπηρετήσαντος και ομοτιμοποιηθέντος συναδέλφου μας Λάμπρου Μαργαρίτη.

Δάσκαλος, κατά κυριολεξία για πολλούς από μας, ο Λάμπρος Μαργαρίτης υπήρξε για πολλές δεκαετίες άοκνος εργάτης της επιστήμης, παθιασμένος παιδαγωγός και εμπνευστής πολλών γενιών Νομικών και διακεκριμένος υπερασπιστής του δικαίου στις αίθουσες των Δικαστηρίων και στην κοινωνία.

Η Κοσμητεία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους του, θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία και θα καταθέσει στέφανο στη μνήμη του.

Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2022

Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ
Παναγιώτης Γκλαβίνης

Ψήφισμα του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής

Τα μέλη του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τον θάνατο του αγαπητού Δασκάλου, συναδέλφου και διακεκριμένου επιστήμονα ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ, Καθηγητή του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο με απαράμιλλη ακαδημαϊκή συνέπεια και ήθος και το τίμησε με το μοναδικό επιστημονικό, διδακτικό και εν γένει εκπαιδευτικό του έργο.

Επιθυμώντας να τιμήσει τη μνήμη του, ο Τομέας αποφάσισε:

  • Να παραστούν τα μέλη του στην εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος και να εκφράσει δι’ αυτών τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους του,
  • Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του εκ μέρους του Τομέα,
  • Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον ιστότοπο του Τομέα & της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Θεσσαλονίκη, 22.11.2022

Ο Διευθυντής του Τομέα
Αν. Καθηγητής Α. Ζαχαριάδης

Μαρτυρία Ευάγγελου Βενιζέλου

Εξαιρετικά δυσάρεστη είδηση ο χαμός του Λάμπρου Μαργαρίτη. Για εμάς της γενιάς του σοκαριστική. Με τον Λαμπρό Μαργαρίτη είχαμε σχεδόν παράλληλη πανεπιστημιακή πορεία. Δεν τον έβλεπα  συχνά, αλλά παρακολουθούσα πάντα με ενδιαφέρον και θαυμασμό την επιστημονική του δράση. Είχε τη σφραγίδα της δωρεάς, είχε πει γι’ αυτόν ο Γιάννης Μανωλεδάκης.

Αυτό  το παιδί από την ορεινή Αργιθέα συνδιαμόρφωσε τα τελευταία σαράντα χρόνια  το δόγμα και την πράξη του Ποινικού  Δικαίου, εξίσου του  Ουσιαστικού και του Δικονομικού, και επηρέασε την αντίληψη χιλιάδων νέων νομικών, δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων με τη διδασκαλία, αλλά και τη δικαστηριακή πρακτική του.

Ήταν μαχόμενος δικηγόρος και μαχόμενος δάσκαλος. Έφυγε νωρίς. Αλλά αφήνει ανεξίτηλο στίγμα. Ως ευφυής και σκεπτόμενος άνθρωπος προφανώς είχε αναρωτηθεί «Ποία τοῦ βίου τρυφὴ διαμένει λύπης ἀμέτοχος; Ποία δόξα ἔστηκεν ἐπὶ γῆς ἀμετάθετος;» Και ήξερε ότι «Πάντα σκιᾶς ἀσθενέστερα, πάντα ὀνείρων ἀπατηλότερα· μία ῥοπή, και ταῦτα πάντα θάνατος διαδέχεται».

Στη  μνήμη των δικών του ανθρώπων, του γιού του, των μαθητών και των συναδέλφων του και στο εντυπωσιακό συγγραφικό του έργο, θα είναι πάντα ζωντανός και ευδιάκριτος ο ξεχωριστός Λάμπρος Μαργαρίτης, το λαμπρό αυτό τέκνο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Καλό του ταξίδι.

Ευάγγελος Βενιζέλος

Σχόλια

Στήρiξε το LegalNews24.gr