Το ΕΔΔΑ δικαίωσε ελληνορθόδοξο ίδρυμα στην Κων/πολη και επιδίκασε αποζημίωση κατά της Τουρκίας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία και δικαίωσε το ελληνορθόδοξο βακούφι της Eκκλησίας των Ταξιαρχών, που εδρεύει στο Arnavutkoy της Κωνσταντινούπολης.

Το προσφεύγον ίδρυμα (Arnavutköy Taksiarhis Rum Kilisesi Vakfı), απευθύνθηκε στο ΕΔΔΑ λόγω της άρνησης της Τουρκίας να εγγράψει στο κτηματολόγιο ιδιοκτησία που βρισκόταν συνεχώς στην κατοχή του ιδρύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα και αναφέρεται από το 1936, στο ιδρυτικό του έγγραφο.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο 8.394 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στο Beşiktaş, που είναι μια δημοφιλής γειτονιά της Κωνσταντινούπολης.

Το ίδρυμα κατέθεσε αίτηση στο ΕΔΔΑ το 2009 μετά από εξάντληση των εσωτερικών ένδικων μέσων, υποστηρίζοντας ότι στερήθηκε την περιουσία του λόγω της ιδιότητάς του ως Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ειδικότερα επικαλέστηκε αφενός το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου αριθ. 1 (προστασία της ιδιοκτησίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, ισχυριζόμενο ότι οι τουρκικές αρχές παραβίασαν το δικαίωμά του στην ειρηνική απόλαυση της περιουσίας του και αφετέρου το άρθρο 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) της Σύμβασης, σε συνδυασμό με το άρθρο 1 του πρωτοκόλλου αριθ. 1 (προστασία της ιδιοκτησίας), ισχυριζόμενο ότι η απόρριψη του αιτήματός του να λάβει ένα έγγραφο που να αποδεικνύει την κυριότητα του ακινήτου που εμφανίζεται από το 1936 στο ιδρυτικό του έγγραφο, συνιστά διάκριση σε σχέση με άλλα ιδρύματα.

Το ΕΔΔΑ τελικά έκρινε με την απόφαση του στις 15.11.2022 ότι υπήρξε παράβαση του άρθρου 1 του πρωτοκόλλου αριθ. 1 και επιδίκασε υπέρ του Ιδρύματος ηθική βλάβη 5.000 ευρώ  και έξοδα 5.000 ευρώ.

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά