Οι απολύσεις δικαστών λόγω ανεπάρκειας και οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης θέμα είδησης σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης

Οι απολύσεις δικαστών στην Ελλάδα λόγω ανεπάρκειας καθώς και οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων από τους δικαστές αποτέλεσαν αντικείμενο δημοσιεύσεων στα γερμανικά μέσα “Der Spiegel” και “Sϋddeutsche Zeitung”. 

Η τελευταία επικαλείται σε άρθρο της στις 18 Οκτωβρίου 022 τη δημοσίευση της εφημερίδας ‘Πρώτο Θέμα’ για την απόλυση 20 δικαστών και εισαγγελέων τους τελευταίους 10 μήνες λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας. Το άρθρο κάνει λόγο για καθυστερήσεις λόγω ανικανότητας, απουσίας και τεμπελιάς των συγκεκριμένων δικαστικών, ενώ αναφέρεται και στο Συμβούλιο της Επικρατείας χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ανησυχητική» καθώς σε ορισμένες υποθέσεις οι αποφάσεις καθυστέρησαν ως και 19 χρόνια. Το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας κλείνει επισημαίνοντας την έλλειψη ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης στην Ελλάδα ενώ τονίζει τον κίνδυνο να παραγραφούν πολλές υποθέσεις.

Την παραπάνω τραγική κατάσταση της δικαιοσύνης στην Ελλάδα περιγράφει και το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο “Der Spiegel”. To γερμανικό μέσο αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στο ΣτΕ  με τις τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων αλλά και στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι επιβαρυμένο με 122.000 εκκρεμείς υποθέσεις και «απελπιστικά καθυστερεί».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Spiegel, δεν είναι μόνο οι δικαστές και οι εισαγγελείς που ευθύνονται για την κακή κατάσταση των ελληνικών δικαστηρίων αλλά και το σύστημα είναι εντελώς ξεπερασμένο. Για παράδειγμα, περιγράφει το Spiegel, οι υπάλληλοι στα δικαστήρια αναφέρουν ότι στοίβες φακέλων και μερικές φορές ακόμη και χειρόγραφα έγγραφα μεταφέρονται πέρα ​​δώθε σε καρότσια του σούπερ μάρκετ. (legalnews24.gr/spiegel.de/sueddeutsche.de/photo: flickr.com)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά