Τα παιδιά θα πρέπει να παίρνουν το επώνυμο και των δύο γονιών τους , όχι μόνο του πατέρα: Απόφαση Ιταλικού Δικαστηρίου

Τα παιδιά στην Ιταλία θα πρέπει να έχουν τα επώνυμα και των δύο γονιών τους, αποφάσισε πρόσφατα το ιταλικό συνταγματικό δικαστήριο. Αυτή η απόφαση ανατρέπει μια μακρά παράδοση σύμφωνα με την οποία όλα τα νεογέννητα λαμβάνουν αυτόματα το επώνυμο του πατέρα τους.

Το δικαστήριο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η πρακτική του να ονομάζεται ένα παιδί με το όνομα του πατέρα του ήταν «μεροληπτική και επιβλαβής για την ταυτότητα» του παιδιού. Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι αντ' αυτού στα παιδιά θα πρέπει είτε να δοθούν τα επώνυμα και των δύο γονιών τους με σειρά που έχουν αποφασίσει είτε να χρησιμοποιούν μόνο ένα όνομα που έχουν συμφωνήσει οι γονείς.

«Και οι δύο γονείς θα πρέπει να μπορούν να μοιράζονται την επιλογή επωνύμου, το οποίο είναι θεμελιώδες στοιχείο για την προσωπική ταυτότητα κάποιου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ιταλίδα υπουργός Οικογένειας και Ίσων Ευκαιριών Έλενα Μπονέτι έγραψε σε μια ανάρτηση στο Facebook: «Σήμερα αντιστέφουμε την εικόνα. Αναγνωρίζουμε ίση αξιοπρέπεια και ίση ευθύνη, ακόμη και γονική, και στους δύο γονείς.

«Δίνεται μια σαφής και σταθερή ένδειξη, η οποία επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του Συντάγματός μας είναι η επιλογή μιας δημοκρατίας που μπορεί να ειπωθεί ότι επιτυγχάνεται μόνο ενόψει της πλήρους εμβέλειας της ισότητας των φύλων»

Προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση που έλαβε το δικαστήριο, η νομοθεσία πρέπει τώρα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Ιταλίας.

Μέχρι την σημαντική αυτή απόφαση, οι οικογένειες στην Ιταλία δεν επιτρεπόταν να δίνουν στα παιδιά μόνο το επίθετο της μητέρας τους, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν ο πατέρας δεν επιθυμεί να είναι μέρος της ζωής του παιδιού.

Ωστόσο, η ιταλική νομοθεσία παρείχε μια επιλογή όπου οι γονείς μπορούσαν να επιλέξουν να βάλουν και τα δύο επώνυμά τους στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού τους. (πηγή buzz.ie)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά