Την Τετάρτη 16/3 η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα ασφαλιστικά μέτρα της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης  θα εκδώσει το διάταγμά του σχετικά με το αίτημα για τη λήψη προσωρινών μέτρων που υπέβαλε η Ουκρανία στην υπόθεση κατά της Ρωσίας σχετικά με τους ισχυρισμούς της για τέλεση Γενοκτονίας βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Η δημόσια συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 4 μ.μ. στο Peace Palace στη Χάγη, κατά την οποία η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, δικαστής Joan E. Donoghue, θα αναγνώσει το Διάταγμα του Δικαστηρίου.

Ενόψει της πανδημίας COVID-19, μόνο μέλη του Δικαστηρίου και εκπρόσωποι των κρατών-μερών στην υπόθεση θα είναι παρόντα στη Μεγάλη Αίθουσα της Δικαιοσύνης του Δικαστηρίου. Μέλη του διπλωματικού σώματος  τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό θα μπορούν να παρακολουθήσουν την ανάγνωση του διατάγματος μέσω ζωντανής μετάδοσης στο διαδίκτυο, στον ιστότοπο του Δικαστηρίου, καθώς και στο UN Web TV, το διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι των Ηνωμένων Εθνών.

Περαιτέρω πληροφορίες θα κοινοποιηθούν στα ειδησεογραφικά πρακτορεία σχετικά με τη δυνατότητα περιορισμένης παρουσίας των μέσων ενημέρωσης στο Μέγαρο Ειρήνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Η δημόσια ακρόαση για το Αίτημα Ασφαλιστικών Μέτρων που υπέβαλε η Ουκρανία στην υπόθεση σχετικά με τους ισχυρισμούς για γενοκτονία με βάση την Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας (Ουκρανία κατά Ρωσίας) ολοκληρώθηκε στις 7.3.2022. 

Η Ουκρανία παρουσίασε προφορικά τα επιχειρήματα της, ενώ η Ρωσική Ομοσπονδία δεν συμμετείχε στην ακρόαση. Σε επιστολή που έστειλε το Σάββατο 5 Μαρτίου 2022, η Ρωσία ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι «αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην προφορική διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 Μαρτίου 2022». Διαβάστε περισσότερα εδώ


Σχόλια