Αγωγή αγοραστή για ακύρωση πώλησης ακινήτου λόγω απόκρυψης ότι στο σπίτι είχε γίνει διπλός φόνος πριν 20 χρόνια : Το δικαστήριο δικαίωσε τον πωλητή

Όταν κάποιος πουλάει ένα σπίτι, δεν είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον υποψήφιο αγοραστή ότι στο ακίνητο προς μεταβίβαση έχει διαπραχθεί φόνος πριν από 20 χρόνια.

Αυτό έκρινε γερμανικό δικαστήριο σε υπόθεση όπου μετά την αγορά, ο αγοραστής ενός ακινήτου διαπίστωσε ότι μια γυναίκα και το μικρό της παιδί είχαν δολοφονηθεί εκεί πριν από 20 χρόνια. Ο αγοραστής προσπάθησε να αμφισβητήσει τη σύμβαση αγοράς λόγω δόλιας ψευδούς δήλωσης του πωλητή, αλλά η αγωγή του απορρίφθηκε.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Κόμπουργκ έκρινε ότι ο πωλητής σπιτιού δεν χρειάζεται να ενημερώσει αν έχει συμβεί κάποιο έγκλημα στο ακίνητο. Με την απόφαση (Urt, v. 06.10.2020, Az. 11 O 92/20) απορρίπτεται η αγωγή ενός αγοραστή που είχε αγοράσει ένα ακίνητο όπου μια γυναίκα και το μικρό της παιδί δολοφονήθηκαν το 1998.

Η ενάγουσα αγοράστρια είχε αποκτήσει το ακίνητο από τον εναγόμενο το 2018. Ο τελευταίος ήταν ιδιοκτήτης του σπιτιού από το 2004 - και το έγκλημα το έμαθε και αυτός μετά. Αλλά αυτό δεν τον ενόχλησε. Η ενάγουσα, από την άλλη πλευρά, ήθελε να αμφισβητήσει τη σύμβαση αγοράς λόγω δόλιας ψευδούς δήλωσης και να ανατρέψει την αγορά. Υποστήριξε ότι ο εναγόμενος πωλητής έπρεπε να είχε επισημάνει προηγουμένως στην αγοράστρια το διπλό φόνο. Θεωρεί ότι το σπίτι είναι δύσκολο να πουληθεί και η αξία του έχει μειωθεί.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Coburg είχε αντίθετη άποψη και απέρριψε την αγωγή. Δεν δέχθηκε ότι υπήρξε δόλια εξαπάτηση για δύο λόγους:

Αφενός, ο πωλητής δεν ήταν υποχρεωμένος να παράσχει αυτές τις πληροφορίες. Το συμβαλλόμενο μέρος έχει αυτονόητη υποχρέωση να παρέχει πληροφορίες μόνο εάν το άλλο μέρος μπορεί εύλογα να αναμένει μια αντίστοιχη ενημέρωση. Δεν υπάρχει γενική υποχρέωση αποκάλυψης περιστάσεων που θα μπορούσαν να είναι σημαντικές για τη σύναψη της σύμβασης. Στην περίπτωση ενός τέτοιου εγκλήματος, μπορεί κάλλιστα να υπάρχει υποχρέωση αποκάλυψης – αλλά όχι πλέον όταν έχουν περάσει 20 χρόνια από τη δολοφονία. Όπως είναι αναμενόμενο, η σημασία αυτού του γεγονότος για την απόφαση αγοράς γίνεται όλο και μικρότερη.

Από την άλλη, η ενάγουσα αγοράστρια δεν μπόρεσε επίσης να αποδείξει οποιαδήποτε δόλια συμπεριφορά εκ μέρους του πωλητή. Η ίδια έζησε στο σπίτι για περισσότερα από δέκα χρόνια και κατόπιν έμαθε για την ιστορία του. «Συνεπώς, η διπλή δολοφονία δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πώληση του σπιτιού για τον εναγόμενο», αναφέρει το δελτίο τύπου του δικαστηρίου. Ως εκ τούτου, το δικαστήριο δεν πείστηκε ότι ο εναγόμενος γνώριζε κατά τη στιγμή της πώλησης ότι η ενάγουσα δεν είχε λάβει γνώση του εγκλήματος.

Η απόφαση από το 2020 είναι πλέον τελεσίδικη, καθώς η ενάγουσα απέσυρε την έφεσή της. (lto.de/legalnews24.gr)

[H αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου επιτρέπεται μόνο με αναγραφή της πηγής και συνδέσμου παραπομπής σε αυτήν «legalnews24.gr»]

Ακολουθήστε το Legalnews24.gr στο Instagram EΔΩ και στο Facebook ΕΔΩ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά