Πρόσβαση της αστυνομίας στα δεδομένα πελατών εστιατορίου μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής ιχνηλάτισης covid-19 στη Γερμανία

Σοβαρά ερωτηματικά για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών από τη χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών ιχνηλάτησης στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19 προκαλεί πρόσφατο περιστατικό στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία της πόλης Μάιντς είχε πρόσβαση στα ονόματα και τα δεδομένα προσώπων που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική εφαρμογή «Luca» κατά τη διάρκεια έρευνας που διεξήγαγε για θανατηφόρο ατύχημα που συνέβη σε εστιατόριο της πόλης. Μέσω πρόσβασης στην εφαρμογή η αστυνομία εντόπισε τους επισκέπτες του εστιατορίου την ημέρα που έγινε το ατύχημα προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Το περιστατικό συνέβη στις 29 Νοεμβρίου 2021, όταν ένας θαμώνας του εστιατορίου έπεσε αφότου έφυγε από το εστιατόριο και πέθανε λίγες μέρες αργότερα από τα τραύματά του.

Μία υπάλληλος του εστιατορίου επιβεβαίωσε στο ενημερωτικό δίκτυο SWR ότι αξιωματικοί του τμήματος εγκλημάτων της αστυνομίας του Μάιντς απέκτησαν πρόσβαση σε δεδομένα από την εφαρμογή Luca μετά το συμβάν, προφανώς για να μπορέσουν να μιλήσουν με τους παρευρισκόμενους πελάτες του εστιατορίου το βράδυ του συμβάντος. 

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή Luca επιτρέπει την ψηφιακή παρακολούθηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 μέσω smartphone σε άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο γραφείο υγείας.

Ένας από τους πελάτες του εστιατορίου εκείνο το βράδυ, με τον οποίο μίλησε το δίκτυο SWR , ανέφερε ότι επικοινώνησε μαζί του η αστυνομία του Mainz στις 20 Δεκεμβρίου, δηλώνοντας ότι τα στοιχεία επικοινωνίας του είχαν ληφθεί μέσω της εφαρμογής Luca. Η χρήση δεδομένων από την εφαρμογή Luca, η οποία χρησιμοποιείται σε πολλούς χώρους εστίασης στη Γερμανία για την παρακολούθηση επαφών με κορωνοϊό, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για ποινική δίωξη για λόγους προστασίας δεδομένων, μεταξύ άλλων σύμφωνα με τον νόμο περί προστασίας από λοιμώξεις.

Η κυβέρνηση της Ρηνανίας-Παλατινάτου δηλώνει ρητά στον ιστότοπό της ότι τα δεδομένα που αποκτήθηκαν από τη χρήση της εφαρμογής Luca δεν θα χρησιμοποιούνται για ποινική δίωξη. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Σύμφωνα με την ενότητα 28a, παράγραφος 4 του νόμου περί προστασίας από λοιμώξεις και την ενότητα 1, παράγραφος 8 του διατάγματος ελέγχου του κορωνοϊου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, τα δεδομένα που συλλέγονται για την παρακολούθηση επαφών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς».

Στο μεταξύ, η εισαγγελία του Mainz επιβεβαίωσε ότι υπήρξε πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών του εστιατορίου με τη βοήθεια της εφαρμογής Luca σε σχέση με την υπόθεση της 29ης Νοεμβρίου 2021 . Συνολικά βρέθηκαν και κλήθηκαν 21 πιθανοί μάρτυρες. Αυτό είχε συμφωνηθεί με την αρμόδια αστυνομική αρχή και οφειλόταν σε εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου περί προστασίας από λοιμώξεις, όπως αναφέρθηκε. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει «επαρκής νομική βάση» για την πρόσβαση στα δεδομένα. Σχετική ενημέρωση έχει γίνει στην επίσημη αρχή προστασίας δεδομένων.

Σε δήλωσή της, η εισαγγελία του Mainz «εκφράζει τη λύπη της για όσους επηρεάστηκαν από την απαράδεκτη πρόσβαση στα δεδομένα τους και τους ζητά να συγχωρέσουν αυτήν την πρόσβαση. Θα διασφαλιστεί ότι αντίστοιχα δεδομένα δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον".  (tagesschau.de/ legalnews24.gr)

Σχόλια