Προειδοποίηση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον Covid-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών για τον covid-19, αναφέροντας ότι θα πρέπει να γίνονται μόνο εφόσον έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες επιλογές.

Ο Δρ Hans Kluge, διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου ότι η επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού αποτελεί την "απόλυτη έσχατη λύση" και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες δυνατές επιλογές για τη βελτίωση της εξάπλωσης του εμβολιασμού.

Ο Kluge παραδέχτηκε ότι τέτοια μέτρα είχαν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε ορισμένα περιβάλλοντα, για την αύξηση της πρόσληψης εμβολίων.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη η επίδραση που θα μπορούσε να έχει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην εμπιστοσύνη του κοινού, καθώς και στην χρήση του εμβολίου.

«Τελικά,  η υποχρεωτικότητα δεν θα πρέπει ποτέ να συμβάλλει στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων αναφορικά με την πρόσβαση στην υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες», είπε ο Δρ Kluge.

Ενώ τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες, οι θάνατοι από τον COVID-19 παρέμειναν σημαντικά κάτω από τις προηγούμενους αριθμούς. Ο Kluge υποστηρίζει ότι η θνησιμότητα θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τον εμβολιασμό. Το 55% όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία είναι πλήρως εμβολιασμένοι και 43 από τις 53 χώρες προσφέρουν τώρα μια επιπλέον αναμνηστική δόση στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς τους.

Ο Δρ Kluge επεσήμανε τη νέα έρευνα που διεξήχθη από τον ΠΟΥ της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, η οποία διαπίστωσε ότι από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021, τουλάχιστον 470.000 ζωές σώθηκαν λόγω του εμβολιασμού κατά του COVID-19. (πηγή: unric.org)

Σχόλια