Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν ήταν ποτέ αποδεκτός, σύμφωνα με την επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ - Οι κυρώσεις πρέπει να είναι αναλογικές και να υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο

Η επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού  πρέπει να συμμορφώνεται με τις αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της μη διάκρισης, επισημαίνει η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, Michelle Bachelet, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σε καμία περίπτωση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι εντάξει».

Σύμφωνα με την κα Bachelet, oι χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής του μέτρου της υποχρεωτικότητας εμβολίων στον αγώνα κατά του Covid-19 πρέπει να διασφαλίσουν ότι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας ότι ο αναγκαστικός εμβολιασμός δεν ήταν ποτέ αποδεκτός.

Μιλώντας σε ένα σεμινάριο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η Michelle Bachelet προειδοποίησε ότι υπήρχαν σημαντικά ζητήματα για τα δικαιώματα που έπρεπε να ληφθούν υπόψη πριν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Οποιαδήποτε επιβολή υποχρεωτικών εμβολίων πρέπει να συμμορφώνεται με τις αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της μη διάκρισης», είπε η επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, συμπληρώνοντας : «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χορηγείται εμβόλιο βίαια στους ανθρώπους».

Ανέφερε ακόμα ότι οι στόχοι που επιδιώκονται από χώρες που εξετάζουν την υποχρεωτικότητα για την προστασία ζωών καθώς η Ευρώπη και άλλες περιοχές μάχονται με τις εξάρσεις της πανδημίας, ήταν «φυσικά ύψιστης νομιμότητας και σημασίας».

Ωστόσο, επέμεινε ότι «το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολίου θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο για την επίτευξη επιτακτικών στόχων για τη δημόσια υγεία».

«Και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο όταν τα λιγότερο παρεμβατικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση, έχουν αποδεδειγμένα αποτύχει να καλύψουν τέτοιες ανάγκες υγείας».

Τόνισε επίσης ότι για να είναι αποδεκτή οποιαδήποτε εντολή υποχρεωτικού εμβολίου, οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα εμβόλια είναι πραγματικά διαθέσιμα και οικονομικά.

«Εκτός και αν όλοι οι άνθρωποι έχουν πραγματική πρόσβαση στα εμβόλια, τα υποχρεωτικά εμβόλια δεν θα συνάδουν με τις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ισότητας και της μη διάκρισης», είπε.

Η Bachelet τόνισε επίσης ότι «τα πραγματικά εμβόλια που χρησιμοποιούνται πρέπει επίσης να είναι επαρκώς ασφαλή και αποτελεσματικά για την επίτευξη των στόχων δημόσιας υγείας».

Οποιοδήποτε υποχρεωτικό καθεστώς εμβολιασμού πρέπει επίσης να είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να επιτρέπει "κατάλληλες εξαιρέσεις, όπως όταν ένας εμβολιασμός αντενδείκνυται ιατρικά για ένα άτομο".

Η Bachelet είπε ότι θα μπορούσε να είναι σκόπιμο να περιοριστούν ορισμένα δικαιώματα και ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της πρόσβασης σε σχολεία, νοσοκομεία ή άλλους δημόσιους χώρους για εμβολιασμό.

Ωστόσο, τα αναγκαστικά εμβόλια δεν ήταν ποτέ αποδεκτά, είπε, "ακόμα και αν η άρνηση ενός ατόμου να συμμορφωθεί με μια υποχρεωτική πολιτική εμβολιασμού μπορεί να έχει άλλες νομικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, των κατάλληλων προστίμων".

«Όπου επιβάλλονται κυρώσεις, θα πρέπει να είναι αναλογικές και να υπόκεινται σε έλεγχο από τις δικαστικές αρχές», είπε.

Χρειάζεται να υπάρχουν "κατάλληλες διαδικαστικές εγγυήσεις, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αίτησης δικαιολογημένης εξαίρεσης και του δικαιώματος προσφυγής κατά κάθε μορφής ποινής ενώπιον μιας δίκαιης και ανεξάρτητης αρχής", επέμεινε.

Προσβλέποντας στο μέλλον, η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα είπε ότι τυχόν εντολές υποχρεωτικών εμβολίων που εισάγονται «θα πρέπει να υπόκεινται σε συχνή επίσημη επανεξέταση για να διασφαλιστεί ότι παραμένουν αναγκαίες, αναλογικές και αμερόληπτες». (ndtv.com)

Σχόλια