Αγωγή κατά εταιρείας τσιγάρων για το θάνατο καπνιστή από καρκίνο του πνεύμονα: Ξεκίνησε η δίκη στις ΗΠΑ

Ξεκίνησε στη Φλόριντα των ΗΠΑ η δίκη εναντίον της καπνοβιομηχανίας R.J.Reynolds που κατηγορείται για το θάνατο του Jay Morse, από καρκίνο του πνεύμονα.

Οι ένορκοι άκουσαν τους αντιτιθέμενους ισχυρισμούς για το τι οδήγησε  τον Μorse από τη Φλόριντα να καπνίζει για περισσότερα από 40 χρόνια πριν πεθάνει από τον καρκίνο του πνεύμονα στα 69 του χρόνια (υπόθεση Morse κατά RJ Reynolds , 2008-CA-006848).

Ο Jay Morse πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα το 1995 μετά από δεκαετίες καπνίσματος τσιγάρων Camel της εταιρείας Reynolds. Η οικογένειά του υποστηρίζει ότι η εταιρεία είναι υπεύθυνη για το θάνατό του, επικαλούμενη ότι η εταιρεία συνωμότησε με άλλες καπνοβιομηχανίες για να κρύψει τους κινδύνους από τον εθισμό του καπνίσματος, εξαπατώντας τον Morse και τελικά εθίζοντάς τον στη νικοτίνη.  

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας μέρας της δίκης, ο συνήγορος που εκπροσωπεί την οικογένεια του Morse, τόνισε τις πρωτοβουλίες μάρκετινγκ της καπνοβιομηχανίας που είπε ότι είχαν σχεδιαστεί για να υπονομεύσουν τα ιατρικά ευρήματα των κινδύνων του καπνίσματος και οι οποίες, όπως είπε, συνέβαλαν στο κάπνισμα του Morse και εν συνεχεία στον καρκίνο του πνεύμονα που του προκλήθηκε. 

«Κάθε φορά που προέκυπτε κάτι [σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος για την υγεία], το αντέκρουσαν και έλεγαν ότι δεν είναι αλήθεια», είπε ο συνήγορος της οικογένειας, Freidin για το μάρκετινγκ  της καπνοβιομηχανίας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μία ανάμεσα στις χιλιάδες αγωγές στην Φλόριντα κατά των εταιρειών καπνού. Οι υποθέσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Φλόριντα του 2006 στην υπόθεση Engle εναντίον Liggett Group Inc. , μια ομαδική αγωγή κατά καπνοβιομηχανίας που είχε αρχικά κατατεθεί το 1994. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι αντίστοιχες υποθέσεις πρέπει να εκδικάζονται μεμονωμένα με συγκεκριμένα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του εθισμού και της αιτιώδους συνάφειας . Ωστόσο, έκρινε ότι οι ενάγοντες που απέδειξαν αυτά τα στοιχεία μπορούσαν να βασιστούν σε ορισμένα πορίσματα της απόφασης στην αρχική υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης της διαπίστωσης ότι οι καπνοβιομηχανίες είχαν διαθέσει ένα επικίνδυνο, εθιστικό προϊόν στην αγορά και είχαν συνωμοτήσει για να κρύψουν τους κινδύνους του καπνίσματος  κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Από την άλλη πλευρά η εναγόμενη εταιρεία Ρέινολντς υποστηρίζει ότι ο Μορς επέλεξε να καπνίζει παρά το γεγονός ότι γνώριζε τους κινδύνους του τσιγάρου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της δίκης οι δικηγόροι της Reynolds,  επέμειναν σε στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο Morse αγνόησε τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι το να συνεχίσει να καπνίζει θα μπορούσε να τον σκοτώσει. 

«Ο Μορς κατάλαβε πλήρως και δεν χρειαζόταν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος», ανέφερε ένας εκ των δικηγόρων της εναγόμενης. «Μπορεί να μην ήταν η απόφαση που ήθελε η οικογένειά του να πάρει, αλλά ήταν η απόφαση που πήρε».

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες. (blog.cvn.com / legalnews24.gr)

Ακολουθήστε το Legalnews24 στο GoogleNews εδώ

Aκολουθήστε το Legalnews24.gr στο Instagram εδώ


Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά