Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών με απειλή προστίμου 100 ευρώ το μήνα

Την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ υπέρ των δομών υγείας (σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν), το οποίο και αποκάλεσε «αντίτιμο υγείας», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 30.11.2021.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι.

Οι ειδικοί, εξάλλου, εκτιμούν ότι η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας.

Στην προστασία, λοιπόν, ακριβώς των συμπολιτών μας, αυτών των συμπολιτών μας, στρέφουμε τώρα την προσοχή μας. Γι' αυτό το λόγο και ο εμβολιασμός τους καθίσταται στο εξής υποχρεωτικός.

Είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι με αυτή μας την πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές. Γιατί ο εμβολιασμός αναδεικνύεται σε κάτι περισσότερο από υποχρεωτικός. Σώζει ζωές. Είναι αναγκαίος για την υγεία. Είναι πια αναγκαίος για ολόκληρη την κοινωνία.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, λοιπόν, άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνω 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του στις 18.11.2021 είχε αναφέρει ότι η προτροπή και η ενθάρρυνση έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τους γενικούς αφορισμούς περί υποχρεωτικότητας ενώ σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό στις αρχές Νοεμβρίου είχε δηλώσει ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχει εξαντλήσει τα όρια της και ότι δεν συζητάει επέκταση της υποχρεωτικότητας σε άλλες ομάδες πολιτών.

Με το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και την απειλή προστίμου η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα της Αυστρίας, στην οποία συζητείται νομοσχέδιο που επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους με απειλή προστίμου 3600 ευρώ ή 4 εβδομάδες φυλάκιση.

Ελλάδα και Αυστρία (εφόσον το νομοσχέδιο ψηφισθεί) θα είναι οι μοναδικές χώρες στην Ευρώπη που επιβάλλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό για τον covid-19 αδιακρίτως για τους πολίτες (πέραν από τον εμβολιασμό που έχει επιβληθεί στο υγειονομικό προσωπικό).

Σχόλια