399 αξιώσεις αποζημίωσης για παρενέργειες των εμβολίων του κορωνοϊού στη Φινλανδία

Συνολικά 399 άτομα στη Φινλανδία είχαν υποβάλει μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2021 αξιώσεις για αποζημιώσεις που σχετίζονται με παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τη φινλανδική νομοθεσία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματική αποζημίωση για παρενέργειες που προκαλούνται από φάρμακα ή εμβόλια που έχουν εγκριθεί για χρήση στη Φινλανδία. Οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται από τη Φινλανδική Εταιρεία Αμοιβαίας Ασφάλισης.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, Tiina Hellgren , δήλωσε στο ενημερωτικό δίκτυο Yle, ότι ο αριθμός των αιτήσεων "δεν προκαλεί έκπληξη", λαμβάνοντας υπόψη ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, περίπου 6,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν διανεμηθεί στη Φινλανδία.

Η Hellgren πρόσθεσε ότι η ασφαλιστική εταιρεία έχει εκδώσει αποφάσεις για λίγο λιγότερες από τις μισές αξιώσεις που έλαβε, με 86 αξιώσεις να γίνονται δεκτές και 88 να απορρίπτονται.

«Έχει καταβληθεί αποζημίωση για τις τυπικές παρενέργειες που σχετίζονται με τα εμβόλια κατά του covid-19, όπως διάφορους πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις, αλλεργικές αντιδράσεις και διογκωμένους λεμφαδένες», ανέφερε η Hellgren. «Η αποζημίωση έχει επίσης καταβληθεί για κάποιους άλλους μεμονωμένους λόγους, ωστόσο για λόγους προστασίας δεδομένων δεν μπορούν ακόμη να αποκαλυφθούν επειδή πρόκειται για λίγες περιπτώσεις».

Ακολουθήστε το Legalnews24 στο GoogleNews εδώ

Aκολουθήστε το Legalnews24.gr στο Instagram εδώ

Η αποζημίωση στηρίζεται στην πιθανή αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της χρήσης του φαρμάκου ή του εμβολίου και της παρενέργειας, η οποία πρέπει να επιβεβαιωθεί από γιατρό και να σημειωθεί στο αρχείο του ασθενούς.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς που σχετίζονται με σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και θάνατο, η Hellgren είπε στο Yle ότι υπήρξε ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων όπου εμφανίστηκαν ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια σε άτομα που έλαβαν το Vaxzevria, προηγουμένως γνωστό ως εμβόλιο AstraZeneca.

"Έξι αιτήσεις έχουν γίνει για τέτοιους θρόμβους αίματος, πέντε από τις οποίες έγιναν δεκτές και μία υπόθεση εκκρεμεί ακόμη. Υπήρχαν λιγότερες από πέντε αξιώσεις στις οποίες σημειώθηκαν θάνατοι, οπότε δυστυχώς δεν μπορούμε να συζητήσουμε αυτές τις περιπτώσεις δημόσια", δήλωσε η Hellgren. (πηγή: yle.fi / legalnews24.gr)


Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά