'Αναστέλλονται οι εργασίες των δικαστηρίων' ή 'εκφωνούνται κανονικά οι υποθέσεις' ;

Ακόμα μία περίπτωση προχειρότητας, ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμοδίων φορέων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και έλλειψης οργάνωσης προστέθηκε χθες, Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου. Μετά την ανακοίνωση του Υπ. Δικαιοσύνης στις 14.10 ότι οι εργασίες των δικαστηρίων της Αττικής αναστέλλονται λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, το Πρωτοδικείο Αθηνών με ανακοίνωση του αυθημερόν, δηλαδή στις 15.10.2021 και σε αντίθεση με την απόφαση του Υπουργείου ανακοίνωσε ότι « θα εκφωνηθούν κανονικά όλες οι πολιτικές και ποινικές υποθέσεις, στις οποίες η σύνθεση της έδρας θα κρίνει ποιες εξ αυτών χρήζουν άμεσο χειρισμό λόγω επείγοντος χαρακτήρα (περιγραφή ή άλλο λόγο)». Δείτε την ανακοίνωση εδώ

Σε αντίθεση με τη μικρή χρονική απόσταση των δύο ανακοινώσεων, η νοηματική τους ήταν προφανώς χαώδης, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση στους δικηγόρους και να υπάρξει κίνδυνος ερημοδικίας.

Στις εβδομαδιαίες ΚΥΑ με τις συχνά ακατανόητες και γριφώδεις ρυθμίσεις λειτουργίας των δικαστηρίων και συναφών υπηρεσιών, προστέθηκε και η χθεσινή παλινωδία με τους δικηγόρους να τρέχουν στα δικαστήρια για να προλάβουν τις υποθέσεις τους.

Σε σχετική ανακοίνωσή του στις 15.10.2021 ο Δικηγορικός Συλλογος Αθηνών αναφέρει:

«Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στα Δικαστήρια της Αττικής που δημιουργήθηκε μετά τη χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης, στην οποία δεν εξειδικευόταν η φύση των επειγουσών υποθέσεων που θα δικάζονταν στα Δικαστήρια της Αττικής σήμερα και η διαφορετική προσέγγιση από κάθε επιμέρους δικαστικό σχηματισμό, ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης του δικηγορικού κόσμου.

Είναι ανεπίτρεπτο από τη μία να μην εξειδικεύονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ποιες είναι οι επείγουσες υποθέσεις που θα δικασθούν και από την άλλη κάποιες Διοικήσεις (βλ. Πρωτοδικείο Αθηνών) κατά πλήρη αντίθεση με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση να οδηγούν όλες τις ποινικές και πολιτικές υποθέσεις σε εκφώνηση, προκαλώντας πλήρη σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου έτι περαιτέρω.

Οι ευθύνες που αναλογούν, θα ζητηθούν και οι υπεύθυνοι έπρεπε ήδη να τις έχουν αναλάβει.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση συγκαλείται σήμερα εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για να λάβει σχετικές αποφάσεις.»

 Ακολουθήστε το Legalnews24 στο GoogleNews εδώ

Aκολουθήστε το Legalnews24.gr στο Instagram εδώ


Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά