Δικαστές δίκαζαν υποθέσεις εταιρειών στις οποίες είχαν μετοχές - Μεγάλο ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων στις ΗΠΑ

131 ομοσπονδιακοί δικαστές στις ΗΠΑ παραβίασαν τον αμερικανικό νόμο καθώς δεν αυτοεξαιρέθηκαν από αγωγές στις οποίες είχαν οικονομικό συμφέρον, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της World Street Journal.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ομοσπονδιακοί δικαστές παραβίασαν το αμερικανικό δίκαιο με την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούσαν εταιρείες στις οποίες συμμετείχαν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους, οι μισοί δε από αυτούς έκαναν συναλλαγές κατά το χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων.

Η εφημερίδα εξέτασε τις οικονομικές καταστάσεις περίπου 700 ομοσπονδιακών δικαστών, που κατατίθενται κάθε χρόνο από το 2010 έως το 2018, και αποκάλυψε συμμετοχές σε μεμονωμένες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τις συνέκρινε με δεκάδες χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις.

Οι εμπλεκόμενοι δικαστές που ρωτήθηκαν από την WSJ, δήλωσαν ότι είτε αγνοούσαν τη προφανή σύγκρουση συμφερόντων, είτε λανθασμένα πίστευαν ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να εξαιρεθούν από τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Ο δικαστής Timothy Batten, διορισμένος από τον πρώην πρόεδρο George Bush, δίκασε 11 αγωγές που σχετίζονται με την JPMorgan το 2010 και το 2011, παρόλο που ο ίδιος κατείχε μετοχές στην συγκεκριμένη τραπεζική εταιρεία. Οι περισσότερες από αυτές τις αγωγές είχαν αποτέλεσμα υπέρ της τράπεζας, όπως διαπίστωσε η WSJ.

«Είμαι απογοητευμένος», δήλωσε ο δικαστής Batten στη WSJ τηλεφωνικά, όταν ενημερώθηκε για το θέμα. «Δεν είχα ιδέα ότι είχα συμφέροντα σε κάποια από αυτές τις εταιρείες στις οποίες τηρούνταν λογαριασμός συνταξιοδότησης» που διαχειριζόταν ένας μεσίτης,  όπως είπε, προσθέτοντας ότι μετανιώνει που ενεπλάκη σε σύγκρουση συμφερόντων.

Η δικαστής Janis Sammartino της Καλιφόρνιας, επίσης διορισμένη από τον Μπους, κατείχε μετοχές όπως της Bank of America ,  της Deutsche Bank , της HSBC , της JPMorgan και της Wells Fargo ενώ δίκασε 18 αγωγές που αφορούσαν μία ή περισσότερες από αυτές τις εταιρείες. Συνολικά δίκασε 54 υποθέσεις που ενέπιπταν στη σύγκρουση συμφερόντων.

Εκπρόσωπος της Sammartino είπε στη WSJ ότι δεν βλέπει πώς θα μπορούσε να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων, καθώς οι μετοχές της διατηρούνται σε διαχειριζόμενο λογαριασμό.

Το Διοικητικό Γραφείο του Δικαστηρίου των ΗΠΑ ανάφερε επί του θέματος: «Το δημοσίευμα της Wall Street Journal για περιπτώσεις όπου η σύγκρουση συμφερόντων δεν εντοπίστηκε ακούσια πριν επιλυθεί ή μεταβιβασθεί μια υπόθεση, είναι ανησυχητικό και το Γραφείο εξετάζει προσεκτικά το θέμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις που εντοπίστηκε σύγκρουση συμφερόντων των δικαστών,  περίπου το 66% των αποφάσεων εκδόθηκαν υπέρ του διαδίκου που υπήρχε το προσωπικό οικονομικό συμφέρον.

Οι παραβιάσεις του νόμου για τη σύγκρουση συμφερόντων οδήγησαν στην κάμψη της βασικής αρχής του αμερικανικού δικαίου που διατυπώθηκε για πρώτη φορά από το Κογκρέσο το 1792: Κανείς δεν πρέπει να είναι δικαστής σε δική του υπόθεση. 

(markets.businessinsider.com/ legalnews24.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά