Δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απόλυση δασκάλου που είχε ταχθεί κατά της υποχρέωσης μάσκας στους μαθητές δημοτικού σχολείου

Το Εργατικό Δικαστήριο του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου έκρινε ως νόμιμη την απόλυση δασκάλου σε δημοτικό σχολείο, ο οποίος με email του προς τους γονείς των μαθητών είχε ταχθεί κατά της χρήσης της μάσκας στα παιδιά για προστασία από τον κορωνοϊό. 

Ο ίδιος μάλιστα είχε αρνηθεί να χρησιμοποιεί τη μάσκα, αλλά το σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό που κατείχε δεν έπεισε το δικαστήριο ότι δικαιολογεί την απαλλαγή του από την υποχρέωση. Στο e-mail του στους γονείς ο δάσκαλος ανέφερε ότι η χρήση μάσκας αποτελεί υποχρέωση εξαναγκασμού για τα παιδιά και, επιπλέον συνιστά σωματικό τραυματισμό τους και τους καλούσε να αναλάβουν δράση κατά της διεύθυνσης του σχολείου.

Όπως αναφέρθηκε, ο δάσκαλος είχε ο ίδιος απαλλαγή από μάσκα, το πιστοποιητικό ωστόσο εκδόθηκε από έναν Αυστριακό γιατρό. Το δικαστήριο του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου θεώρησε ότι το πιστοποιητικό αυτό ήταν ανεπαρκές και ως εκ τούτου δεν επέφερε έννομα αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι προηγουμένως το εργατικό δικαστήριο του Βρανδεμβούργου είχε κρίνει ότι η απόλυση του δασκάλου για τους παραπάνω λόγους ήταν παράνομη και ανίσχυρη, καθώς δεν υπήρξε προηγούμενη προειδοποίηση του από τη διεύθυνση του σχολείου.  Ωστόσο αργότερα έγινε γνωστό ότι τελικά υπήρξε προειδοποίηση. Στην πρόσφατη απόφασή του το Εργατικό Δικαστήριο φέρεται να θεώρησε ότι υπήρξε προσωπική προειδοποίηση , καθώς ο δάσκαλος είχε ενημερωθεί ότι θα έπρεπε να αναμένει απόλυση εάν εξακολουθήσει να αρνείται να χρησιμοποιήσει την προστατευτική μάσκα.

Ακολουθήστε το Legalnews24 στο GoogleNews εδώ

Aκολουθήστε το Legalnews24.gr στο Instagram εδώ

Μετά την πρώτη απόφαση που ακύρωνε την απόλυση, τόσο η τοπική κυβέρνηση του κρατιδίου όσο και ο δάσκαλος άσκησαν έφεση κατά της απόφασης προκειμένου η υπόθεση να δικασθεί στο Εργατικό Δικαστήριο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου.

Το εργατικό δικαστήριο με απόφαση του στις 7 Οκτωβρίου 2021, αποφάσισε υπέρ του κρατιδίου και του σχολείου, θεωρώντας την απόλυση του δασκάλου ως έγκυρη και νόμιμη. Ως αιτιολόγηση, το δικαστήριο ανέφερε ότι ο τερματισμός της απασχόλησης του δασκάλου δικαιολογήθηκε με βάση τις αναφορές του που έγιναν στον εκπρόσωπο των γονέων του σχολείου μέσω e-mail σε αυτόν. Το e-mail αυτό δεν περιείχε μόνο δηλώσεις σχετικά με τη γενική κρίση της υποχρέωσης της μάσκας στο σχολείο (ανέφερε ο δάσκαλος : "είμαι της άποψης ότι αυτό το καθήκον σημαίνει εξαναγκασμό, κακοποίηση παιδιών, ακόμη και σκόπιμη σωματική βλάβη."), αλλά και προτροπή προς τους γονείς για ανάληψη δράσης εναντίον του σχολείου. Ως άλλο νόμιμο λόγο απόλυσης, το δικαστήριο θεώρησε την επίμονη άρνηση του δασκάλου να φορέσει ο ίδιος μάσκα στο σχολείο, καθώς έκρινε το πιστοποιητικό απαλλαγής που επικαλέστηκε ο δάσκαλος ως μη έγκυρο.

(legalnews24.gr/zeit.de)


Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά