Οι τρεις πρώτες περιπτώσεις αποζημίωσης εμβολιασμένων για κορωνοϊό λόγω παρενεργειών στη Νορβηγία

Τρία άτομα έλαβαν αποζημίωση από το Νορβηγικό Σύστημα Αποζημίωσης Ασθενών (ΝPE) εξαιτίας σοβαρών παρενεργειών που υπέστησαν από τον εμβολιασμό τους για τον κορωνοϊό με το εμβόλιο της AstraZeneca. H πρώτη από τις περιπτώσεις αυτές αφορά σε μία 40χρονη γυναίκα η οποία πέθανε τον περασμένο Μάρτιο. Η συγκεκριμένη γυναίκα που άφησε πίσω της σύζυγο και παιδιά, είχε εμβολιασθεί κατά προτεραιότητα λόγω της θέσης της στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Στις άλλες δύο περιπτώσεις, οι ασθενείς , ένας άνδρας και μία γυναίκα, περίπου 30 ετών επέζησαν. Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα βρίσκονται ακόμη σε αναρρωτική άδεια και υποφέρουν από τις συνέπειες της ασθένειας, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου του NPE. Ωστόσο, και οι δύο τονίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να εμβολιάζονται και να ακολουθούν τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών.

Οι τρεις αυτές περιπτώσεις είναι οι πρώτες υποθέσεις που δίδεται αποζημίωση από το εθνικό σύστημα υγείας της Νορβηγίας σε εμβολιασμένους πολίτες και αφορούν και οι τρεις εμβολιασμό με το AstraZeneca, το εμβόλιο της οποία σταμάτησε να χρησιμοποιείται στις 11 Μαρτίου μετά από σειρά σοβαρών παρενεργειών που αφορούσαν θρομβώσεις αίματος, αιμορραγίες και χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων. Οι Νορβηγοί γιατροί ήταν από τους πρώτους στον κόσμο που διαπίστωσαν ότι υπήρχε σύνδεση μεταξύ αυτών των παρενεργειών και του εμβολίου AstraZeneca.

Ο διευθυντής του Νορβηγικού Συστήματος Αποζημίωσης Ασθενών, Rolf Gunnar Jørstad, αναφέρει στο σχετικό δελτίο Τύπου ότι ο λόγος για τον οποίο έχουν αποζημιωθεί οι τρεις συγκεκριμένοι ασθενείς είναι ότι το εμβόλιο που έκαναν ήταν η αιτία των σοβαρών παρενεργειών που υπέστησαν.

«Έχουμε βέβαιες ιατρικές πληροφορίες σχετικά με αυτές τις τρεις περιπτώσεις, μεταξύ άλλων και από το ερευνητικό υλικό που έχει συλλέξει το Rikshospitalet (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο) για αυτές τις πολύ ειδικές ανοσολογικές αντιδράσεις», αναφέρει ο Jørstad στο δελτίο τύπου.

Το ποσό που θα καταβληθεί ως αποζημίωση δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Εν τω μεταξύ μέχρι και τις 2 Ιουλίου 2021, εκκρεμούσαν ακόμη 77 αιτήσεις αποζημίωσης για περιστατικά παρενεργειών από εμβολιασμό για τον Covid-19.

Οι 53 αφορούσαν το AstraZeneca, οι 11 το Pfizer, οι 6 το Moderna και 7 περιπτώσεις είναι ασαφείς.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που περιγράφονται στις καταγγελίες είναι ζάλη, κόπωση, πονοκέφαλος και πόνος. Άλλοι εμβολιασθέντες αναφέρουν έλκη, κράμπες, εξανθήματα, σπασμούς, παράλυση, αναφυλακτικές αντιδράσεις, θρόμβους αίματος και χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

Οκτώ από τα 77 κρούσματα αφορούν θανάτους. Τέσσερις από αυτούς είχαν λάβει το εμβόλιο AstraZeneca, ένας το Moderna, δύο το Pfizer και μία περίπτωση δεν είναι σαφής.

Oι παραπάνω πληροφορίες αναφέρονται στο επίσημο δελτίο τύπου του Νορβηγικού Συστήματος Αποζημίωσης Ασθενών, το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ

(πληροφορίες από sciencenorway.no)

Ακολουθήστε στο Legalnews24.gr στο Ιnstagram

Σχόλια