Αγωγή κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον Covid-19 από 8 φοιτητές πανεπιστημίου στις ΗΠΑ

Οκτώ φοιτητές προσέφυγαν δικαστικά κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό που επέβαλε το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η υποχρέωση αυτή παραβιάζει τα συνταγματικά τους δικαιώματα και τον κρατικό νόμο.

Το εμβληματικό πανεπιστήμιο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι 100.000 και πλέον φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό θα έπρεπε να εμβολιαστούν κατά του covid-19, σε μια προσπάθεια αύξησης της ασφάλειας στην πανεπιστημιούπολη ώστε να συνεχισθεί η φυσιολογική λειτουργία του ιδρύματος για το φθινοπωρινό εξάμηνο.

Κολέγια στις ΗΠΑ παροτρύνουν – ή και απαιτούν – τον εμβολιασμό, προσπαθώντας να εξισορροπήσουν τα ατομικά δικαιώματα με τη δημόσια υγεία καθώς επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των πανεπιστημιουπόλεων όπως επιθυμούν οι σπουδαστές τους.

Ωστόσο, ορισμένοι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα κατέθεσαν αγωγή στην οποία ισχυρίζονται ότι η υποχρεωτική εντολή εμβολιασμού είναι άδικη και παραβιάζει τα δικαιώματα τους σε μια εποχή που πολλά άλλα ιδρύματα χαλαρώνουν τους περιορισμούς για την πανδημία.

Ενώ το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα επιτρέπει ορισμένες εξαιρέσεις για θρησκευτικούς ή ιατρικούς λόγους, οι ενάγοντες φοιτητές υποστηρίζουν ότι οι εξαιρέσεις είναι περιορισμένες και το πανεπιστήμιο απειλεί με «εικονική διαγραφή» όσους δεν συμμορφώνονται.

«Αυτό είναι ακραίο και αδικαιολόγητο», δήλωσε ο δικηγόρος James Bopp Jr., απόφοιτος του πανεπιστημίου. Η διοίκηση απαιτεί από τους φοιτητές να εμβολιαστούν παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις σοβαρών επιπλοκών και ανεπιθύμητων ενεργειών, δήλωσε ο Bopp, και παρόλο που η πιθανότητα των νέων να έχουν αρνητικές συνέπειες από τον κορωνοϊό είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Άτομα άνω των 70 ετών διατρέχουν δραματικά μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές συνέπειες από το covid-19, πρόσθεσε ο δικηγόρος των εναγόντων, παρόλα αυτά δεν υποχρεώνονται να εμβολιαστούν. 

Στην πραγματικότητα, πολλές κυβερνήσεις μειώνουν ή εξαλείφουν υποχρεωτικά μέτρα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, είπε, «ενώ την ίδια στιγμή η Ιντιάνα λαμβάνει αυτό το εντελώς δραστικό μέτρο, αφαιρώντας τα δικαιώματα των νέων σπουδαστών που πρέπει να κάνουν οι ίδιοι τις επιλογές τους, για να προστατεύσουν το σώμα τους από την παρέμβαση της κυβέρνησης».

Οι φοιτητές υποστηρίζουν στην αγωγή τους ότι η επιβολή του εμβολιασμού από το πανεπιστήμιο «αντιβαίνει στο θεμελιώδες δόγμα της ιατρικής ηθικής που απαιτεί εθελοντική και κατόπιν ενημέρωσης συγκατάθεση για οποιαδήποτε διαδικασία ή φάρμακο που συνιστά ιατρικό κίνδυνο σε ένα άτομο».

Ο Τσακ Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, ανέφερε σε γραπτή δήλωση ότι η απαίτηση για εμβολιασμό παραμένει σε ισχύ, συμβάλλοντας στην υποστήριξη της επιστροφής σε ασφαλή και φυσιολογική λειτουργία του ιδρύματος το φθινόπωρο. "Το πανεπιστήμιο είναι πεπεισμένο ότι θα επικρατήσει σε αυτήν την υπόθεση"

Το πανεπιστήμιο αναθεώρησε τη διαδικασία του εμβολιασμού βασιζόμενο σε γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα της Ιντιάνα. «Η γνώμη του γενικού εισαγγελέα επιβεβαίωσε το δικαίωμά μας να απαιτήσουμε τον εμβολιασμό», ανέφερε ο Κάρνεϋ.

Συγκεκριμένα τον περασμένο Μάιο, το γραφείο του Γεν. Εισαγγελέα εξέδωσε γνωμοδότηση σημειώνοντας ότι ενώ τα δημόσια πανεπιστήμια απαγορεύεται να απαιτούν απόδειξη του εμβολιασμού, ο νόμος δεν τους απαγορεύει να απαιτούν τον ίδιο τον εμβολιασμό.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα κολέγια να απαιτούν ανοσία, αλλά τα εμβόλια κορωνοϊού θεωρούνται αμφιλεγόμενα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι διαθέσιμες δόσεις έχουν εγκριθεί από το FDA (Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων) για χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ,που είναι μια προσωρινή μόνο εξουσιοδότηση που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της πανδημίας. Οι επικριτές θεωρούν ότι τα εμβόλια πρέπει να έχουν πιο αυστηρές δοκιμές για να κριθούν ότι είναι ασφαλή.

Επίσης τα περιοριστικά μέτρα για τον  κορωνοϊό  ήταν διχαστικά, καθώς οι πολίτες συζητούν τα πλεονεκτήματα αλλά και την αναγκαιότητα για περιορισμούς όπως οι μάσκες και τα lockdowns. Σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής, η νομοθεσία έχει απαγορεύσει την υποχρεωτικότητα του εμβολίου για να γίνει γνωστή η πραγματική κατάσταση του εμβολιασμού. (πηγή:washingtonpost.com)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά