Γιατροί και νοσοκόμοι προσφεύγουν στο δικαστήριο κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Ιταλία

Τριακόσιοι γιατροί και νοσοκόμοι της περιοχής της Λομβαρδίας στην Ιταλία προσέφυγαν στο διοικητικό δικαστήριο της περιφέρειάς τους, ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος που τους υποχρεώνει να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού. Πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται στις πόλεις  Μπρέσια, Μάντοβα, Κρεμόνα και Μπέργκαμο.  

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ορίζει με απόφασή της, ότι όποιος γιατρός, νοσοκόμος, ή μέλος του βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων αρνείται να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού  θα τίθεται σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του χρόνου. Η απόφαση έγινε δεκτή από τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και ήδη άρχισε να εφαρμόζεται.  

Σύμφωνα με την προσφυγή που κατατέθηκε στο διοικητικό δικαστήριο της Λομβαρδίας, η συγκεκριμένη υποχρέωση δεν είναι νόμιμη, διότι, όπως τονίζεται «δεν συνάδει με το ιταλικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ αφορά σε ένα εμβόλιο για το οποίο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του».

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας αντιθέτως θεωρεί ότι αυτό που προέχει , έστω και αν πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού οι επιλογές του κάθε πολίτη, είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και ότι όποιος έρχεται σε άμεση επαφή με ευπαθείς ομάδες δεν μπορεί να απορρίπτει τον εμβολιασμό. Η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου της Λομβαρδίας, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις,  θα ληφθεί στις 14 Ιουλίου 2021.    

Ο κύριος στόχος της κυβέρνησης στην Ιταλία είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να   εμβολιαστούν τουλάχιστον όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι μέχρι τώρα αρνήθηκαν να λάβουν τα σκευάσματα – πρόκειται για περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό μεταξύ άλλων και για το υγειονομικό προσωπικό στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, απο 1η Σεπτεμβρίου 2021 , ενώ όπως δήλωσε ο Υπ.Υγείας Β.Κικίλιας «εως τις 16 Αυγούστου το υγειονομικό προσωπικό πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολιασμού. Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο θα απέχει από την εργασία του χωρίς αποδοχές».  (πηγή:dw.com)

Ακολουθήστε το Legalnews24 στο GoogleNews εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά