Αίτημα κρατουμένου για γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τα όρια της εισαγγελικής γνωμοδοτικής αρμοδιότητας

Γνωμοδότηση (αρ.15/2021) σχετικά με αίτημα κρατουμένου για γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τα όρια της εισαγγελικής γνωμοδοτικής αρμοδιότητας εξέδωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, με αίτησή του, κρατούμενος σε κατάστημα κράτησης, ζήτησε θετική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επί του ζητήματος του επιτρεπτού της επιπρόσθετης (διπλής) μείωσης της εκτιόμενης ποινής, με ταυτόχρονη αξιοποίηση του ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής λόγω εργασίας και λόγω φοιτήσεως, επιδιώκοντας την ικανοποίηση σχετικού αιτήματος.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Αντιεισαγγελέα του ΑΠ , κ. Δ.Παπαγεωργίου, η έκφραση της γνώμης του Εισαγγελέα του ΑΠ επί του προαναφερθέντος θέματος, με τη μορφή της κατά το άρθρο 25 παρ.2 ΚΟΔΚΔΛ Εισαγγελικής Γνωμοδοτήσεως, είναι διττώς ανεπίτρεπτη: αφενός διότι το ζήτημα τίθεται από κρατούμενο πολίτη, αντιμετωπίζοντα τούτο ως προσωπικό του θέμα, και αφετέρου διότι ο ίδιος (ορθώς) έχει κινήσει τη νόμιμη διαδικασία ώστε να κριθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο της Φυλακής και εντέλει από το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, δηλ. το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, συνεδριάζον ως δικαστικό συμβούλιο κατά το άρθρο 86 Ν.2776/1999 (Σωφρονιστικού Κώδικα). Κλείνοντας, η γνωμοδότηση αναφέρει ότι θεωρεί αυτονόητο ότι το Δικαστικό Συμβούλιο δεν πρέπει να επηρεασθεί κατά την κρίση του ούτε από τη γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Δείτε το πλήρες κείμενο της γνωμοδότησης εδώ

Ακολουθήστε το Legalnews24.gr στο Google News εδώ

Σχόλια