Αύξηση της εκτιτέας ποινής για την υφ' όρων απόλυση καταδικασθέντων προανήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά την διάρκεια της συζήτησης στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ανακοίνωσε την αύξηση της εκτιτέας ποινής (συνολική ποινή φυλάκισης) για την υφ΄όρων απόλυση των κρατούμενων από τα 2/5 που είναι σήμερα ως και στα 4/5 και προσέθεσε ότι συζητείται η αυστηροποίηση της προϋπόθεσης για την απόλυση στις περιπτώσεις που έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιάρας, με αφορμή και την χθεσινή ειδεχθή δολοφονία στα Γλυκά Νερά, ανέφερε ότι  το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω της επιτροπής που εξετάζει τις αλλαγές που θα επέλθουν στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2019, θα αυστηροποιήσει το καθεστώς της υφ΄ όρων απόλυσης των καταδικασθέντων, ακόμη και στις περιπτώσεις της ισοβας καθείρξης. Επισήμανε ότι η αυστηροποίηση αυτή θα υλοποιηθεί για «την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος».

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε  μεταξύ των άλλων, ότι προγραμματίζεται η επέκταση του επιτυχημένου θεσμού της πιλοτικής δίκης και στην Πολιτική Δικαιοσύνη, ενώ την ίδια στιγμή ανέφερε ότι προχωράει ο θεσμός του «Βοηθού Δικαστή» που θα επιτρέψει την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων ενώπιων των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων. 

Στο πλαίσιο αναβάθμισης της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας έκανε λόγο για «την σύσταση Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων», με τελικό στόχο η αναλογία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων να ανέλθει στο 1:3. (πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Σχόλια