Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα λόγω χρέους σε τράπεζα - Παραβίαση της ελευθερίας της κίνησης λόγω μη δυνατότητας προσφυγής κατά της ποινής χωρίς προηγούμενη πλήρη εξόφληση (ΕΔΔΑ)

Σύμφωνα με απόφαση του ΕΔΔΑ στις 11 Μαϊου 2021, η στέρηση της δυνατότητας αμφισβήτησης της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μέχρι την πλήρη αποπληρωμή ενός χρέους παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και συγκεκριμένα  το άρθρο 2 του 4ου Πρωτοκόλλου (ελευθερία της κίνησης). Η καταδίκη αφορούσε στην Ουκρανία στην υπόθεση Stetsov v. Ukraine (αρ. αίτησης 5170/15)

Η ποινή της  απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα  λόγω αποτυχίας εξόφλησης χρέους από τραπεζικό δάνειο, που καθορίστηκε με δικαστική απόφαση. Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία κατά τον κρίσιμο χρόνο, αυτή η απαγόρευση δεν μπορούσε να αρθεί μέχρι να εξοφληθεί το συνολικό ποσό του χρέους. Η απαγόρευση αυτή διήρκεσε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Όσον αφορά στους περιορισμούς που επιβάλλονται λόγω απλήρωτων χρεών, το Δικαστήριο τόνισε ότι τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν μόνο εάν επιδιώκουν τον σκοπό της διασφάλισης της είσπραξης των χρεών. Κατά συνέπεια, οι αρχές δεν μπορούσαν να παρατείνουν τον περιορισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς περιοδική επανεξέταση της αιτιολόγησής του.

Εν προκειμένω, το Δικαστήριο έκρινε ότι ο προσφεύγων είχε υποβληθεί σε μέτρο το οποίο δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένο και δεν θα μπορούσε να επανεξεταστεί ή να αναθεωρηθεί μέχρι την αυστηρή προθεσμία που συνίστατο στην ημερομηνία πλήρους εξόφλησης του χρέους. Οι ουκρανικές αρχές δεν είχαν ως εκ τούτου τηρήσει την υποχρέωση διασφάλισης ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στο δικαίωμα ενός ατόμου να εγκαταλείψει τη χώρα ήταν δικαιολογημένη και ανάλογη έναντι των περιστάσεων, από την έναρξη και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της παρέμβασης.

Ωστόσο, το Δικαστήριο σημείωσε τη μεταρρύθμιση της πολιτικής δικονομίας το 2017 και 2018, η οποία επέτρεψε στους οφειλέτες να κινούν διαδικασίες για άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Ωστόσο, αυτή η μεταρρύθμιση είχε τεθεί σε ισχύ μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στην επίδικη αίτηση.

Ενόψει του παραπάνω σκεπτικού, το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ουκρανία για παραβίασης της ελευθερίας της κινησης και επιδίκασε στον προσφεύγοντα αποζημίωση 1000 ευρώ και 850 ευρώ δικαστικά έξοδα. (ΕCtHR/legalnews24.gr)

 

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά