Απαγορεύθηκε σε δικαστές να κάνουν στερεοτυπικά σχόλια κατά των γυναικών σε δίκες σεξουαλικών αδικημάτων στην Ινδία

Το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας απαγόρευσε στους δικαστές όλων των δικαστηρίων της χώρας να κάνουν στερεoτυπικά σχόλια κατά του γυναικείου φύλου σε δίκες σεξουαλικών αδικημάτων, όπως «οι καλές γυναίκες είναι σεξουαλικά αγνές», «οι γυναίκες που πίνουν και καπνίζουν επιζητούν το σεξ», ή να υποθέτουν ότι μια σεξουαλικά ενεργή γυναίκα συγκατατέθηκε στο βιασμό της.

Είχε προηγηθεί η ματαίωση της προσπάθειας ορισμένων δικαστών να απαλλάξουν κατηγορούμενο για βιασμό μέσω γάμου ή συμβιβασμού με το θύμα του. Επίσης απαγορεύθηκε σε δικαστές να απαλλάσσουν με εγγύηση υπόπτους σεξουαλικούς παραβάτες με την προϋπόθεση ότι εκτελούν «κοινωνική υπηρεσία» ή ζητούν συγγνώμη στα θύματά τους. Ακόμα, το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε στους κατηγορούμενους να έχουν οποιαδήποτε επαφή με τα θύματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι δικαστές πρέπει να αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση τη χρήση γλώσσας που μειώνει ένα σεξουαλικό αδίκημα και τείνει να υποβαθμίσει το θύμα. Το δικαστήριο έδωσε αρκετά παραδείγματα τέτοιων στερεοτυπικών εκφράσεων όπως «οι γυναίκες είναι σωματικά αδύναμες και χρειάζονται προστασία», «οι άνδρες είναι οι επικεφαλής του νοικοκυριού», «η μητρότητα είναι καθήκον και ρόλος κάθε γυναίκας»,  «το να είναι κάποια μόνη το βράδυ ή να φοράει συγκεκριμένα ρούχα καθιστά τη γυναίκα υπαίτια για επίθεση εναντίον της», «οι γυναίκες είναι συναισθηματικές και συχνά αντιδρούν ή δραματοποιούν τα γεγονότα», ή «η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σωματικής βλάβης σε περίπτωση σεξουαλικού αδικήματος οδηγεί στο ότι υπήρχε συναίνεση της γυναίκας» κ.λπ.

Οι δικαστές δεν πρέπει να πέφτουν στην παγίδα των στερεοτύπων. Η στάση ενός δικαστή στη δίκη δεν περιορίζεται μόνο στους διαδίκους σε μια υπόθεση, αλλά επεκτείνεται και στην ευρύτερη νομική κοινότητα δικηγόρων, δικαστών, ακαδημαϊκών, φοιτητών νομικής και του κοινού γενικά, προειδοποίησε δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου της Ινδίας. (legalnews24.gr/ thehindu.com)

Ακολουθήστε το Legalnews24.gr στο Google News για συνεχή νομική ενημέρωση και αρθρογραφία


Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά