Προθεσμία ένα μήνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε Ισραήλ και Παλαιστίνη για αίτημα αναβολής της έρευνας για εγκλήματα πολέμου

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έδωσε στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη ένα μήνα διορία για να ζητήσουν την αναβολή έρευνας του Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στα Παλαιστινιακά Εδάφη, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να αποδείξουν ότι διεξάγουν τις δικές τους έρευνες. 

Η γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα ξεκίνησε έρευνα, στις αρχές Μαρτίου, για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μια πρωτοβουλία που απορρίφθηκε από το Ισραήλ αλλά χαιρετίστηκε από τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με τη διαδικασία του Δικαστηρίου της Χάγης, ένα κράτος μπορεί, εάν το επιθυμεί, να προσπαθήσει να αποδείξει ότι το ίδιο ξεκίνησε έρευνα για τα συγκεκριμένα εγκλήματα. 

Το αίτημα αυτό πρέπει να διατυπωθεί εντός μηνός από την κοινοποίηση της έρευνας, όπως προβλέπει το Καταστατικό της Ρώμης, η ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ.

Η Μπενσούντα είχε δηλώσει ότι υπάρχει "λογική βάση" να πιστεύουμε πως διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας, από μέλη των ισραηλινών δυνάμεων, των ισραηλινών αρχών, της παλαιστινιακής Χαμάς και ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας το 2014.

Σε αντίθεση με την Παλαιστίνη, κράτος μη διεθνώς αναγνωρισμένο, το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και έχει αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε έρευνα.

Το Δικαστήριο "έλαβε μια απόφαση που είναι η ίδια η ουσία του αντισημιτισμού και της υποκρισίας", είχε δηλώσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την ανακοίνωση της έναρξης έρευνας. (naftemporiki.gr)

Δείτε ακόμα: Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Επίσημη έρευνα για εγκλήματα πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη

Σχόλια