Καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ και αποζημίωση σε Κύπριο πολίτη για μη νόμιμη προφυλάκιση

To Eυρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, με απόφαση του στις 18.3.2021 (υπόθεση αρ.17789/16), για παραβίαση του άρθρου 5 παρ. 1 και 4 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια και δικαίωμα σε σύντομη απόφαση για τη νομιμότητα της κράτησης). 
Ο προσφεύγων είναι Κύπριος πολίτης, ο οποίος ήταν κρατούμενος στη φυλακή Διαβατών κατά το χρόνο κατάθεσης της προσφυγής. Η υπόθεση αφορούσε στο μη νόμιμο της συνεχιζόμενης προφυλάκισης του προσφεύγοντος, η οποία διακόπηκε για να μπορέσει να εκτίσει ποινή φυλάκισης για άλλα αδικήματα καθώς και στην καθυστέρηση σχετικά με την εκδίκαση του ένδικου μέσου που είχε ασκήσει ο προσφεύγων.
Ο προσφεύγων επικαλέστηκε το άρθρο 5 παρ.1 και 4 της ΕΣΔΑ, για τη προσωρινή κράτηση του μετά τους πρώτους έξι μήνες χωρίς να έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση. Παραπονέθηκε επίσης ότι το αρμόδιο δικαστήριο απέτυχε να εκδώσει σύντομη απόφαση για την υπόθεση του. Το ΕΔΔΑ έκανε δεκτή την προσφυγή και επιδίκασε στον προσφεύγοντα αποζημίωση ύψους 4500 ευρώ καθώς και 1000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. (legalnews24.gr/ECHR)
Ακολουθήστε το Legalnews24.gr στο Google News για συνεχή νομική ενημέρωση και αρθρογραφία

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά