Η κρυφή αφαίρεση του προφυλακτικού από τον άνδρα κατά τη σεξουαλική επαφή συνιστά το ποινικό αδίκημα της σεξουαλικής επίθεσης: Απόφαση Γερμανικού Δικαστηρίου

Ένας άντρας που αφαιρεί κρυφά το προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή παρά τη θέληση της συντρόφου του, υπόκειται σε δίωξη για σεξουαλική επίθεση. Αυτό αποφασίστηκε από το δικαστήριο του Schleswig-Holstein στη Γερμανία. 

Το Ανώτερο Περιφερειακό Δικαστήριο (OLG Schleswig-Holstein) εξέδωσε τη συγκεκριμένη απόφαση στις 19 Μαρτίου 2021, η οποία ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου του Kiel.

Ο κατηγορούμενος είχε κατηγορηθεί ότι αφαίρεσε το προφυλακτικό χωρίς να το προσέξει η σύντροφός του κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος κατά τη σεξουαλική επαφή τους και μετέπειτα συνέχισε τη σεξουαλική πράξη χωρίς προστασία. Σύμφωνα με το δικαστήριο, το θύμα είχε επισημάνει στον κατηγορούμενο αρκετές φορές νωρίτερα εκείνη την ημέρα ότι ήθελε σεξουαλική επαφή μόνο με προφυλακτικό. Η κοπέλα παρατήρησε μόνο εκ των υστέρων ότι ο κατηγορούμενος συνέχισε τη σεξουαλική επαφή μαζί της χωρίς προφυλακτικό.

Το λεγόμενο «Stealthing» τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 177  παρ.(1) του Ποινικού Κώδικα της Γερμανίας. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, όποιος διενεργεί σεξουαλικές πράξεις εναντίον ατόμου κατά της δηλωμένης βούλησης του τιμωρείται με φυλάκιση από έξι μήνες έως πέντε χρόνια.

Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε απαλλάξει τον άνδρα τον Νοέμβριο του 2020 επειδή δεν θεώρησε τη συγκεκριμένη πράξη ως ποινικό αδίκημα. Τόσο ο εισαγγελέας όσο και η μηνύτρια άσκησαν έφεση κατά της απόφασης. 

Το ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο του Schleswig Holstein , εκδικάζοντας την υπόθεση κατ’ έφεση, κατέληξε σε διαφορετικό συμπέρασμα. Στην προφορική αιτιολόγηση της απόφασης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε ότι το stealthing εκπληρώνει βασικά το ποινικό αδίκημα της σεξουαλικής επίθεσης σύμφωνα με το άρθρο 177 (1) του Ποινικού Κώδικα (StGB). Ειδικότερα, εάν ένα θύμα δηλώσει πριν από τη σεξουαλική επαφή ότι  συμφωνεί αυτή να γίνει μόνο με προφυλακτικό, η διείσδυση χωρίς προφυλακτικό θα μπορούσε επίσης να τιμωρηθεί ως σεξουαλική επίθεση κατά την έννοια του άρθρου 177 (1) του Γερμανικού ΠΚ, εάν το θύμα δεν είχε παρατηρήσει την έλλειψη προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή.

Το δικαστήριο με το σκεπτικό αυτό παρέπεμψε την υπόθεση στο δικαστήριο του Kiel για νέα εκδίκαση και απόφαση. (legalnews24.gr/lto.de)

Ακολουθήστε το Legalnews24.gr στο Google News για συνεχή νομική ενημέρωση και αρθρογραφία.

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά