Ποινή φυλάκισης 3,5 ετών για προσβολή του προέδρου Ερντογάν από δικαστήριο στην Τουρκία

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση 3,5 ετών τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον ήδη φυλακισμένο πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), με την κατηγορία ότι προσέβαλε τον πρόεδρο της χώρας, Ταγιπ Ερντογάν.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε λίγο μετά αφότου ο εισαγγελέας ζήτησε να απαγορευτεί το φιλοκουρδικό HDP. Είχαν προηγηθεί, επί μήνες, οι επανειλημμένες προτροπές του εθνικιστικού κόμματος MHP, του κυριότερου συμμάχου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ζητούσε να κλείσει το HDP με τον ισχυρισμό ότι διατηρεί δεσμούς με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Το HDP αρνείται τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει «πολιτικό πραξικόπημα» το αίτημα του εισαγγελέα.

Ο Ραμαζάν Ντεμίρ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Ντεμιρτάς, ανέφερε μέσω του Twitter ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον φυλακισμένο πολιτικό είναι μια από τις βαρύτερες που έχουν επιβληθεί για την κατηγορία της προσβολής του προέδρου. Πρόσθεσε ότι το δικαστήριο αγνόησε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο είχε ζητήσει την άμεση αποφυλάκιση του Ντεμιρτάς.

Ο Ντεμιρτάς είχε επικρίνει τον Ερντογάν σε μια ομιλία του τον Δεκέμβριο του 2015, όταν είπε ότι ο πρόεδρος «φτερούγιζε από διάδρομο σε διάδρομο» κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στο Παρίσι, με την ελπίδα ότι θα φωτογραφιζόταν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το σχόλιο αυτό έγινε αφού οι τουρκικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρωσικό μαχητικό πάνω από τη Συρία, σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα ήταν σε άσχημο επίπεδο.

«Για το μόνο που μετανιώνω για αυτήν την ομιλία είναι ότι είπα πολύ λίγα», φέρεται να είπε ο Ντεμιρτάς στο δικαστήριο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του. (πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Legalnews24.gr στο Google News για συνεχή νομική ενημέρωση και αρθρογραφία.


Σχόλια