Καθιέρωση ετήσιας "Διεθνούς Ημέρας Δίκαιης Δίκης" στις 14 Ιουνίου στη μνήμη της δικηγόρου Ebru Timtik που πέθανε μετά από απεργία πείνας

Το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη έχει από καιρό αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Χωρίς δίκαιη δίκη, κάθε άτομο κινδυνεύει να γίνει θύμα κατάχρησης της δικαιοσύνης. Είτε ως αθώος ύποπτος που καταδικάστηκε εσφαλμένα, είτε ως θύμα που δεν έτυχε δικαιοσύνης για αδίκημα που διαπράχθηκε εναντίον του.

Η Ebru Timtik ήταν μία από τους 18 δικηγόρους στην Τουρκία που ήταν μέλη του Συλλόγου Προοδευτικών Δικηγόρων οι οποίοι διώχθηκαν ποινικά στο 37ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με τα άρθρα 314 και 220 του τουρκικού ποινικού κώδικα για τρομοκρατικά αδικήματα. Η Timtik και οι συνάδελφοί της καταδικάστηκαν στις 20 Μαρτίου 2019 μετά από δίκη κατά την οποία βασικές διαδικαστικές διασφαλίσεις και διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές της δίκαιης δίκης αγνοήθηκαν από τις τουρκικές αρχές. Η καταδίκη  της βασίστηκε στην κατάθεση ανώνυμων μαρτύρων, οι οποίοι έδωσαν ασυνεπή μαρτυρία σε σχέση με εικαζόμενα γεγονότα και τις επίμαχες χρονικές περιόδους.

Έγγραφα που φέρεται ότι ελήφθησαν από κυβερνητικές αρχές στο Βέλγιο και την Ολλανδία δεν πιστοποιήθηκαν ποτέ, χρησιμοποιήθηκαν ωστόσο ως λόγοι καταδίκης χωρίς οι δικηγόροι της να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Τα πρωτότυπα των ψηφιακών εγγράφων που φέρεται να κατασχέθηκαν σε ένα μουσικό κέντρο επίσης δεν χορηγήθηκαν στους δικηγόρους υπεράσπισης. Οι δικηγόροι που ενεργούσαν για την υπεράσπισή της εμποδίστηκαν συχνά να συμμετάσχουν στην ποινική διαδικασία και σε ορισμένες περιπτώσεις αποκλείστηκαν.

Οι παρανομίες στη δικαστική διαδικασία οδήγησαν την Ebru Timtik μαζί με έναν από τους συναδέλφους της, τον Aytaç σε απεργία πείνας που ξεκίνησε στις 5 Απριλίου 2020, που είναι η «Ημέρα του Δικηγόρου» στην Τουρκία. Δυστυχώς, στις 27 Αυγούστου 2020 η Ebru Timtik πέθανε ενώ συνεχιζε να διαμαρτύρεται τόσο για την αθωότητά της για τις κατηγορίες για τις οποίες είχε καταδικαστεί, όσο και για την έλλειψη σεβασμού των θεμελιωδών αρχών της δίκαιης δίκης στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης που έβλαψαν τόσο την ίδια όσο και τους συναδέλφους της, αλλά και πολλές χιλιάδες ακόμα άτομα στην Τουρκία.

Σε αναγνώριση της θυσίας της, και προκειμένου να επικεντρωθεί η προσοχή διεθνώς στα δεινά αυτών των χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν διώξεις σε περιπτώσεις όπου οι αρχές της δίκαιης δίκης καταπατούνται , μια σειρά διεθνών δικηγορικών συλλόγων και οργανώσεων δικηγόρων ενώθηκαν για να καθιερώσουν την ετήσια «Διεθνή Ημέρα Δίκαιης Δίκης» η οποία ορίστηκε κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου. Γίνονται επίσης βήματα για την εισαγωγή ενός νέου ετήσιου βραβείο με την ονομασία Ebru Timtik για την αναγνώριση ενός ατόμου ή ενός οργανισμού που έχει συμβάλει ιδιαίτερα στην εξασφάλιση δικαιωμάτων δίκαιης δίκης στη χώρα στην οποία κάθε χρόνο θα επικεντρώνεται η Διεθνής Ημέρα Δίκαιης Δίκης.

Κάθε χρόνο επίσης θα πραγματοποιείται ένα συνέδριο, είτε online είτε σε φυσική τοποθεσία σε μια χώρα που έχει επιλεγεί λόγω του βαθμού ανησυχίας όσον αφορά στην έλλειψη σεβασμού των δικαιωμάτων δίκαιης δίκης στο εκεί νομικό σύστημα. Επίσης θα γίνονται εκδηλώσεις στις χώρες σε όλο τον κόσμο σε κάθε Διεθνή Ημέρα Δίκαιης Δίκης σε σχέση με την κατάσταση στη χώρα όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον.

Το γκρουπ των οργανισμών που συμμετέχουν είναι: Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE), European Association of Lawyers for Democracy and World Human Rights (ELDH), European Bars Federation (FBE), European Democratic Lawyers (EDL-AED), French National Bar Council (CNB), International Association of Democratic Lawyers (IADL), International Association of Lawyers (UIA), International Bar Association’s Human Rights Institute (IBAHRI), Italian National Bar Council (CNF), Law Society of England and Wales, Lawyers for Lawyers (L4L), Ayşe Bingöl Demir και Serife Ceren Uysal

Συμφωνήθηκε ότι το πρώτο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 14 Ιουνίου 2021 και θα επικεντρώσει στο δικαίωμα δίκαιης δίκης αναφορικά με την Τουρκία .

Το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης καλεί δικηγόρους και οργανισμούς να υποστηρίξουν τη Διεθνή Ημέρα Δίκαιης Δίκης και να συμμετέχουν στο συνέδριο. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους ομιλητές θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες. (legalnews24.gr/ccbe.eu)

Ακολουθήστε το Legalnews24.gr στο Google News για συνεχή νομική ενημέρωση και αρθρογραφία

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά