Νομοθετική αναγνώριση του βιασμού ως το σεξ χωρίς συναίνεση στη Δανία

Nομοσχέδιο που αναγνωρίζει τον βιασμό ως το σεξ χωρίς συναίνεση αναμένεται να ψηφισθεί στη Δανία. Αν το νέο νομοσχέδιο γίνει δεκτό η Δανία θα είναι μόλις η 10η χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που αναγνωρίζει τον βιασμό ως το σεξ χωρίς συναίνεση. Η Ελλάδα άλλαξε τον ορισμό της, ορίζοντας τον βιασμό με βάση την απουσία συναίνεσης το 2019 ενώ η Ισπανία και η Ολλανδία προσφάτως ανακοίνωσαν πως σκοπεύουν να τροποποιήσουν και εκείνες την εθνική τους νομοθεσία.

Τα περιστατικά βιασμού στη Δανία είναι παρα πολύ συχνά και σε μεγάλο βαθμό δεν καταγράφονται ενώ ακόμα και όταν οι γυναίκες πηγαίνουν στην αστυνομία, οι πιθανότητες για δίωξη ή καταδίκη είναι περιορισμένες.

Κάθε χρόνο, σχεδόν 6.700 γυναίκες στην Δανία γίνονται θύματα βιασμού ή απόπειρας βιασμού σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας. Οι έρευνες του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, υπολογίζουν ότι αυτά τα περιστατικά ίσως έφτασαν και μέχρι 24.000 στο 2017. Το 2019, ωστόσο, 1.017 υποθέσεις δηλώθηκαν στην αστυνομία από τις οποίες υπήρξε καταδίκη μόνο για τις 79.

Με αφορμή την πρώτη ανάγνωση από το Κοινοβούλιο της Δανίας του νέου νομοσχεδίου, η Anna Błuś  Ερευνήτρια των Γυναικείων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Απέχουμε μόλις ένα νομοθετικό στάδιο από την οριστική αναγνώριση από την Δανία του απλού γεγονότος ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Αυτή η αλλαγή σε απαρχαιωμένους και επικίνδυνους νόμους σχετικά με τον βιασμό είναι ένα μεγάλο βήμα για τον τερματισμό του γενικευμένου στίγματος και της αχαλίνωτης ατιμωρησίας σχετικά με αυτό το έγκλημα.» (πηγή:amnesty.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά